Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 14:58 980 1

София минава на по-евтино осветление

  • йорданка фандъкова-
  • софия-
  • осветление

250 хил. лв. са спестени с подмяната на сфетофарите

София минава на икономичен енергиен режим с монтирането на енергоспестяващи лампи по нови пътни трасета в столицата. Това стана ясно при проверка на хода на изграждането на улично осветление в края на бул. "Ботевградско шосе" – в участъка от Околовръстния път до разклона за кв. "Кремиковци", извършена от кмета на София Йорданка Фандъкова в четвъртък.

До средата на декември ще приключи монтажът на уличните лампи в този участък, както и осветлението в края на бул. „Цариградско шосе“ – от Околовръстния път до разклона за кв. „Герман“. Общата стойност на общинската инвестиция е 1.132 млн. лв.

Гаранцията за поставените електрически стълбове е 30 години, а за осветителните тела - десет, каза още кметът и припомни, че в участъка по „Ботевградско шосе“ не е имало улично осветление, а това по „Цариградско“ не е ремонтирано от десет години. Общата дължина на изгражданите участъци е 4.2 км.
След изграждането на новите трасета ще се монтират енергоспестяващи лампи, с които ще се понижи количеството на консумираната енергия и съответно плащаните от общината сметки. По участъците ще се поставят над 250 осветителни тела с мощност 250 вата.

Икономии на средства вече се постигнат с подмяната на 80 процента от светофарите с по-ново поколение и по-малко консумация. Това е спестило на кметството 250 хил. лв.
й.

„Един от сериозните проблеми на града – това е проблемът с осветлението. Затова сме подготвили нова процедура за подмяна и изграждане на осветлението, с нови правила, а също така водим разговори и за европейски средства, които да бъдат отпуснати за част от изграждането и подмяната на осветителните тела на района на общината. Всички райони са приоритетни. В последните години изградихме осветление в няколко парка. Това е и лично мой ангажимент. Вече имаме осветление в парк „Гео Милев“, парк „Лебеда“, парк „Св. Петър и Павел“, в Южния парк приключваме, готов е и проектът за осветление в Борисовата градина. За следващата година залагаме средства, за да можем да изпълним и него. При всички случаи трябва да си даваме сметка, че паркът е огромен и особено младите хора трябва да се движат по основните, централните алеи“, каза Фандъкова.

Кметът обяви още, че ще има конкурс за избор на нов оператор на уличното осветление в столицата. От него ще се иска да отстранява аварии и повреди в определено време зависимост от зоните и районите, на които ще е разделена Столичната община. Освен това с по-прецизния контрол ще се позволи да се засичат незаконно прикачване към уличното осветление, както и локални аварии. В момента Столичната община плаща близо 6.5 млн. лв. за електроенергията, консумирана от уличните лампи, както и над 4 милиона за поддръжката им.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasko

    0 0 Отговор
    Беше много важно да се осветят тези пътни възли. Транзита от Цариградско минаваше от там в пълен мрак. Тъкмо се чудех какво става с прокта началотао на годината, а вече е готов. Поздравления!