Last news in Fakti

28 Януари, 2017 22:00 1 903 2

Нужни са реформи в образованието

  • образование-
  • реформа-
  • дсб

Жените в ДСБ настояваме за революционно приоритизиране на сферата на образованието и науката и виждаме бъдещето им като постоянен процес на реформиране и усъвършенстване. Ще се борим за драстично увеличаване на разходите за образование и наука, като гаранция за по-високи лични доходи и растеж на икономиката.

На среща-дискусия, която проведохме в София по темата, бяха обсъдени основните проблеми в сферата на образованието и науката, като сред тях се откроиха недостатъчното и неправилно насоченото финансиране, липсата на ключови умения в образователните програми и маргинализирането на групи от обществото, както по етнически, така и по регионален признак.

Лектор на срещата беше евродепутатът Светослав Малинов, който предстви сравнителен анализ по ключови показатели между България и средното европейско ниво. Според доц. Малинов България изостава притеснително по показатели като участие на възрастните в обучението през целия живот и ниското ниво на цифрови умения сред населението. България е сред държавите-членки на ЕС с най-висок процент на лицата със завършено висше образование, които работят на позиции, за които по принцип не се изисква това равнище на квалификация. Повод за тревога е и фактът, че според резултатите от PISA българските ученици не са добре подготвени да анализират информация и да използват училищния материал в реални ситуации.

Платформата, която ние предлагаме, обхваща предучилищното, училищното и висшето образование, както и идеи в областта на науката и иновациите. Тя включва мерки, които ще променят отношението на децата към институцията на училището, от неприятно задължение към любима среда за общуване и културна реализация. Националният женски клуб към ДСБ ще работим за подобряване на материалната база в детските градини чрез въвеждането на мултимедия и компютърни игри. Ще се настояваме още за допълнителна квалификация на учителите, както и за актуализиране на концепцията за основните знания и умения, които децата трябва да придобият преди да постъпят в училище.

Ангажираме се да разработим ефективни методи за включване на децата от малцинствените групи и селските райони, така че те да бъдат възпитавани в толерантност и равнопоставеност. Ще работим за това, акцентът в образованието да бъде поставен върху обработването на информацията, а не върху наизустяването й. Други приоритети в платформата ни са дуалното образование и адекватното и ефективно включване на всички училища и университети в програмите за учене през целия живот.

В сферата на висшето образование ДСБ Жени предлагаме цялостна реформа на модела на управление на висшите училища, като ще работим за въвеждане на професионално управление чрез управителни органи, които разработват и прилагат стратегията за развитие на висшето училище, развитието на академичните програми, одобряват бюджета и контролират управлението на средствата и материалната база. Според нас критерий за финансиране на висшите училища трябва да бъде не броя на студентите, а качеството на завършилите.

В областта на науката, усилията трябва да бъдат насочени към засилване на научната дейност в университетите и създаването на възможности за разкриване на нов тип научни центрове. ДСБ Жени предлагаме и дългосрочна Национална програма за връщане на българските учени, работещи извън страната, която да бъде подкрепена с нужното финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо

    1 1 Отговор
    Жените в ДСБ сте не само ненаред, ами не виждам причина защо изобщо ние стадото тук търпим такива простотии да ни управляват, каквито ни ръсите вие? реформа в образованието се прави само един път - най-ефективната методика, която дава право на човека да учи и коайто е кадърен да му дава шанс да работи за доброто на обществоито а не да се Калинкизирате всичките каквото правите постоянно! реформа не е нужна според мен, нужни са стотина военни в пълно бйно въоръжение да ви насметат на верига и да бачкате цяла година на полето и всичките досегашни политици, за да ви уврат кухите лейки и да ви изхвръкнат простотиите реформи от тиквите. Ала и това нема тук? за какво са ти още реформи? Образованието има нужда от Учители-База за учене вкл. практика-Пари за финансиране било и от държавна поръчмка или частна-Изпит и който накъдето е тръгнал! - нещо, което и сега го има. Какво ще реформират кухите ви чивии още? Лапате ни пари за да ръсите простоти, вас кой ще вми реформира? Аз бих ви реформирал да бачкате щото не ставате3 да давате ум, май не ви стига за нещо повечме, не че аз имам, но като ви слушам и гледам и съвсем не ми останаха сиви клетки заради вас такива.... Гледах се на скенер - мозъка ми от ядове вече няма гънки, като топка е гладък... .А вие майс те по-зле и от мен?
  • 2 mihala

    1 0 Отговор
    Трябва в българския речник "реформа" да се изтрие като мръсна дума, защото под нея се крият пари. Алчността няма граници.Децата не са за експерименти. Научете ги на български да пишат и да четат и тогава надграждайте каквото ви дойде наум.А сега научете всички учители как да учат децата,защото не са се донаучили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове