Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 10:55 879 0

САЩ ни хвалят, че сме препятствие по пътя на дрогата

  • цветан цветанов-
  • сащ-
  • наркотици

Американската Агенция за борба с наркотиците отваря офис в София

САЩ ни хвалят, че сме препятствие по пътя на дрогата - 1
Снимка: МВР

САЩ разглежда България, като сигурно препятствие за наркоканалите по т.нар. „Балкански път” и ще продължи да инвестира в обучението на българските правоохранителни органи.  Това е заявил  американският помощник държавен секретар по въпросите на правоохраната и наркотиците посланик Уилям Браунфийлд, който се срещна с българския вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщиха от МВР.

В рамките на четвъртия ден от визитата си в САЩ Цветанов проведе работни срещи в Държавния департамент, като разговаря Уилям Браунфийлд и с главния заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия посланик Тина Кайданоу. Вътрешният министър посети и Центъра за скрийнинг на терористи, който е подразделение на ФБР и оказва експертно съдействие на различни департаменти и служби на федералното правителство, на щатските и местните правоохранителни органи.

През последните две години и половина България върви в правилна посока – развиване на инфраструктурата на сигурността, и професионално обучение на служителите от правоохранителната система, зяави още Браунфийлд. По думите му, борбата с организираната престъпност е много по-ефикасна, когато работим заедно. Очаква се в близко бъдеще да бъде открит постоянен офис в София на американската Агенция за борба с наркотиците – ДЕА.

Министър Цветанов е благодарил за положителната оценка за българските правоохранителни органи в Годишния доклад за 2010 г. на Държавния департамент по наркотиците, която по думите му ни задължава още повече да увеличим усилията си в противодействието на този вид заплаха. Той е посочил проведените успешни операции през последните 10 дни, довели до залавянето на 105 кг хероин и голямо количество кокаин.

В контекста на разбирането, че България и САЩ трябва да поддържат високи нива на сътрудничество по всички форми на организирана престъпност, българският вътрешен министър е запознал домакина с Националния механизъм за идентификация на жертвите на трафик на хора. Двамата са дискутирали и основните принципи на законопроекта за отнемане на имущество придобито от незаконна дейност.

В рамките на срещата, проведена с Тина Кайданоу, българското правителство е получило категоричната подкрепа за усилията му в борбата му с корупцията и организираната престъпност във всичките й форми. САЩ разглеждат страната ни като модел за региона.

По думите на министър Цветанов доверието се гради с реални действия и България се стреми именно чрез тях да доказва на своите партньори и съюзници непоколебимото решение да се налага върховенството на закона и евроатлантическите ценности. Той е заявил още веднъж решителността на българското правителство да направи всичко възможно да запази страната ни като генератор на сигурност в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА