Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 14:55 844 1

Искат по-нисък ДДС за детските стоки

  • ддс-
  • детски стоки

Младите семейства трябва да се подпомагат с реални действия

Диверсифициране на ставките на ДДС за детски стоки поискаха от  Асоциацията на търговците на стоки за детето в България. Това стана ясно по време на пресконференция, в която участваха Николай Матев, почетен председател и основател на асоциацията, Ева Бетова, нейн председател и Петя Милина, член на УС. Ангажиран е икономически екип с цел анализ на пазара на стоки и услуги за бебето и детето, след което докладът ще бъде представен в Министерски съвет.

Според асоциацията това автоматично ще намали много цените на тези стоки и ще облекчи бюджета на българските семейства. Младите семейства трябва да бъдат подпомогнати и това трябва да бъде държавна политика, но с реални действия, заявиха от асоциацията.Един от инструментите на тази политика е именно освобождаване или облекчаване в облагането на тези стоки и услуги.

От асоциацията апелират да се обърне внимание първо на най-необходимото - храната, а после поетапно да се включат и другите стоки. Ние сме най-бедната държава в ЕС, с най-ниски доходи и същевременно с това с най-висока ставка 20% ДДС за детски храни, заяви Ева Бетова. Според нея ставката за детските храни не би трябвало да е по-голяма от 5-6%, тъй като високите цени рефлектират върху това българите да захранват децата си по грешен начин.

Почетният председател и основател на асоциацията Николай Матев от своя страна заяви, че те поемат люта битка със съзнанието на всички управляващи. „Ние просто изчезваме. Всички млади хора, взели диплома просто се изнизват, защото тук няма условия нито за работа, нито за отглеждане на деца", отбеляза той.

Първа жертва на кризата са станали стоките, които спадат към групата „лукс". Масово се купуват бебешки колички втора употреба, отбелязаха от браншовата организация, като посочиха, че дори има сайтове, в които хората просто си разменят стоки.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 graver

    0 0 Отговор
    Хубава е идеята за нямаляване на ДДС. Трябват българчета за да има млади хора след 20 години, трябва ни раждаемост, иначе след време ще работим до гроб понеже сами извършваме геноцид спрямо себе си.

    Никой от управляващите никога не се е интересувал за това как и колко струва нормално да отглеждаш едно дете днес!
    Колко струват памперсите, мокри кърпички, храните и дрехите (не говорим за играчки, столчета и други подобни екстри). Става дума за това детето да е нахранено, чисто, сухо и на топло.

    Спорят дали майчинството да е 240 или 270 лв?!? Хах, че тия 30 лв са едно нищо на фона на разходите покрай едно малко дете.

    Ами записването в ясла, детска градина или в нормално училище е свързано с чиста проба корупция и ходене по мъките.

    Въобще, никой освен родителите не го е еня за децата и за това как те се отглеждат, а са бъдещето на тази държава!