Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 14:19 1 314 0

ЕК иска да променим правилата за ДДС

  • ддс-
  • ек-
  • правила-
  • еврокомисия-
  • европейска комисия

Европейската комисия официално поиска от България да промени своите правила за данъка върху добавената стойност (ДДС). В България правилата, свързани с условията за възстановяване на ДДС на данъчнозадължени лица, които са обект на ревизия, дискриминират лицата, участващи в операции в рамките на Европейския съюз.

Комисията смята, че правилата, създаващи дискриминация между данъчнозадължените лица, които извършват операции само в рамките на държавата, и тези, които извършват операции с други държави-членки на Съюза, са несъвместими с директивата за ДДС и с принципа на пропорционалност, се казва в съобщение на Представителството на Европейската комисия в България.

Това искане е под формата на мотивирано становище (втори етап от процедурата за нарушения). Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие с искането, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

Съгласно българското законодателство, ДДС на данъчнозадължените лица, обект на ревизия, се възстановява в края на ревизионната процедура.

Същевременно националното законодателство определя специални срокове за ревизиите на данъчнозадължените лица, които извършват операции в рамките на ЕС.

Тези срокове са два пъти по-дълги от сроковете, приложими спрямо лицата, извършващи трансакции предимно в рамките на държавата, отбелязва комисията.

Ако данъчнозадължените лица, които извършват операции в рамките на ЕС, желаят да възстановят средствата преди края на ревизията, те трябва да представят обезпечение или банкова гаранция за два пъти по-дълъг период, се посочва в съобщението.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА