2 Февруари, 2017 17:54 3 019 17

32 години от самозапалването на Мехмед Карахюсеинов

  • самозапалване-
  • мехмед карахюсеинов

Орхан Исмаилов и Георги Михайлов обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество, свързано с подкрепа за реализирането на талантливи български деца с различен етнически произход

32 години от самозапалването на Мехмед Карахюсеинов - 1

Лидерът на партията доц.д-р Орхан Исмаилов се срещна с председателя на фондация "Мехмед Карахюсеинов" Георги Михайлов . Поводът за срещата е 32-рата годишнина от самозапалването на Мехмед Карахюсеинов, в знак на протест срещу насилствената смяна на имената на етническите турци.

"Името на Мехмед се превърна в символ на борбата на хиляди наши братя и сестри срещу насилствената асимилация, която комунистическия режим извърши срещу хората с турски имена", каза по време на срещата лидерът на партията. Той подчерта още, че НПСД е основана на принципите за отстояване на свободата и достойнството на всички български граждани независимо от тяхната етническа принадлежност.

"Мехмед беше творец-поет, преводач и художник, с дълбока чувствителност и невероятно светоусещане. Огънят изгори тялото му, но със силата на словото и цветовете той остави своята душа, своята следа на поколенията", каза Георги Михайлов. Той подчерта, че Мето се е превърнал в символ със своя завет, че всеки човек трябва да има свободата да се самоопредели и да не бъде преследван заради това.

Орхан Исмаилов и Георги Михайлов обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество, свързано с подкрепа за реализирането на талантливи български деца с различен етнически произход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потърпевш

    12 10 Отговор
    "толкова срам не съм брал никога"-влизам в час и другарката (класната) говори 15 минути (помня ,че и на нея не и беше комфортно) каза - изправи се,аз станах и тя продължи,вече няма да му казваме с това име,а с това име. Сякаш беше вчера. Ужас.
  • 2 Гост

    12 8 Отговор
    А хората който са участвали във Възродителния процес все още участват в управлението на България
  • 3 Гоуст

    15 5 Отговор
    Може би трябва да се издигне паметник в центъра на София в памет на Мехмед

    Коментиран от #15

  • 4 СС Тюрбан

    13 13 Отговор
    Бе ща не Ви ...
    Аз добре помня как се даваше предимство на чалмите за почти всичко - Образование, работа, право на жилище - всичко! .
    Те имаха предимство за разлика от всички останали! Така че не ми се правете на ощипани моми. Не ми се правете на борци за права и свободи! Нищо такова няма! Проблем има само с фесовете. Защо няма проблем с Арменци, Евреи, Беларуси, Украинци, Поляци, Унгарци, Руснаци? Само с чалмите и циганите има проблем!
    Хващайте си пътя за Анадола!

    Коментиран от #5

  • 5 Мършата

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "СС Тюрбан":

    Трудно можеш да определиш кой какъв е, даже не можеш! ДНК-то на голям процент турци и българи е сходно, въобще българското ДНК е толкова разнородно, че да кажеш, че някой е българин, и въобще кой е българин е малко относително....Трябва да намериш останки от времето на хан Аспарух и Кубрат, още преди безкрайните робства Византийски и Турски и по тяхното ДНК да се определи, ама това няма как да стане, защото тези останки може да са тракийски или на други незнайни местни аборигени, така че...

    Коментиран от #8, #9

  • 6 леле мале

    12 9 Отговор
    Само си представете какво ще стане с вас ако заговорите в Турция за правата на някои етнически групи - сикир башка...Жалко за художника с дълбока чувствителност и невероятно светоусещане, но тези зверства в съседна Турция срещу не турци как се казва....
  • 7 иии

    8 4 Отговор
    Този Хуйрет Сюлейманов,който убил трима млади българи с колата си и бил без книжка и той ли трябва да получи подкрепа за реализирането на талантливи български деца с различен етнически произход.Наглост без край..не спират с глупости...За да бъдем равни ,не трябва да има предимство за никой.Що не пробвате в Америка да дадете права на някой тъп,ще видите как ще ви изритат на минута..
  • 8 hmhmhm

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Мършата":

    Може и да си генетик може и да не си:) Името ако не ти е Българско ти го правят, ако не искаш да го сменяш отиваш в Турция и готово. А щом са те кръстили по Турски значи има вероятност да си Турчин така че ВЪН от България. Ще им се не види на тия тъпи прости чалми.

    Коментиран от #17

  • 9 СС Тюрбан

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мършата":

    Ти май идея нямаш и не четеш особено много. Разбирам ... - Прихванал си от Винету от Банкя. - Той не чете! -Той се информира!
    Имаше мащабно изследване за ДНК на Българите с участието и на няколко чужди държави.
    Анализът бе категоричен, че нямаме нищо общо с Турците. Смесването на ДНК-то ни с Турското е около 1%. Беше доказано, че хаплогрупата ни е ендемична за района и освен това показа къде в крайна сметка на Бълканите и в Италия има Българска кръв.
    Това са всички бивши територии - Северна Гърция, Западните Покрайнини, Румънската част на Добруджа. За да не ти изнасям лекция можеш сам, с един клик да намериш необходимото!
    Но най важното! - Никога и по никакъв начин недей да мешиш Българската кръв с кръвта на чалмите! -Не само заради личното достойнство, а най- вече заради самата истина!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мършата

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "СС Тюрбан":

    Тюркската теза за произхода ни се базира именно на изследванията по ДНК-то! Заключението ми, че имаме сходно на турците ДНК е наистина относително, дотолкова, доколкото източниците на изследване съответсвуват в количествен мащаб спрямо цялото население на държавите и в процентен спектър! Етногенезисът на съвремените българи е крайно комплексен и това не значи, че имаме нещо което ни отнася като сходство при турците, повече отколкото при руснаците! Искам да те успокоя също така, че сме по близо до циганите, отколкото до турците!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 БАТЕ ЖОРО

    1 1 Отговор
    всички, които го уважават, трябва да последват примера му.
  • 13 СС Тюрбан

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мършата":

    Абсолютно невярна е тезата, че идеята за тюркския произход е граден на базата на ДНК! Препоръчах ти да погледнеш последните изследвания, които са широко достъпни. Хаплогрупата ни е далеч от гена на мангалите. По същата причина нямаме общо и с Руснаците.
    Тезата на Тюркския произход бе наложен от едни други хора и бе лесно да се свърже с историята на днешните Българи на територията на Казан. Както е известно Вожките Българи са мюсюлмани. Така тръгва тезата за Тюрките. Само че точно ДНК анализа показа друго. Моля прочети последните изследвания и може отново да дискутираме тематика в някоя друга статия касаеща чалмите. Има ли статия за Чалми и цигани то почти е сигурно ще откриеш мои думи там. Омразата ми към фесовете няма граници основно в исторически план. Но въпреки всичко държа всяка моя теза да е свързана с определени факти!
  • 14 Абе Мършо

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мършата":

    Прав си ДНК-то между турци и българи е сходно, но не еднакво, тоест не е равнозначно. Аз лично, смятам, че е възможно да имаме общ произход.
  • 15 Павел

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    Тогава искам паметник и на пра-пра дядо Станчо, убит от някакъв бей поробител, понеже отказал да си смени името! И то точмно пред НДК го искам!
  • 16 Павел

    0 0 Отговор
    Лично съм против смяната на името, на което и да е същество, кръстено първоначално. Защото веднъж е наречено така, то вече е редно да се назовава така! Както и бях против прекръстванетон а улиците - заличиха имената на Нако Шоколада, за да кръстят на други. Е, това всичкото създава анархия. Аз бих си сменил името на "Пипни ме тук и там" ако нямаше парични разходи. ще е готино като те питат как се казваш...Не съм гей, а само любопитство. Може и да ме набие някой, но ще е любопитно, когато те пита някоя дама как се казваш...?
  • 17 левски

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "hmhmhm":

    българина винаги е бил предател, и сега е бай ганьовски циганин боклука на света ,,,за жалост утре и държава няма да има,тежко и горко на бедния народ предаден и продаден от свои ,,,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове