Last news in Fakti

12 Ноември, 2011 19:19 797 0

Няма опасност за родните АЕЦ при бедствия

Няма опасност за родните АЕЦ при бедствия - 1
Снимка: БГНЕС

Ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" и на проекта за АЕЦ "Белене" са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това показват резултатите от т. нар. стрес тестове на двата обекта.

"Стрес тестовете" на проекта АЕЦ "Белене" са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи експертът от НЕК Йордан Георгиев. Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в централата.

 Окончателният доклад за резултатите от направените "стрес тестове" за АЕЦ "Козлодуй" е представен в Агенцията за ядрено регулиране на 28 октомври т. г., посочи на семинар в централата Пламен Василев, ръководител на управление "Безопасност" на обекта.

 Тестовете са оценили спрените 3-ти и 4-ти блок, работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Заключението било, че АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия.

 Сред потенциалните природни бедствия, които са били разгледани са земетресения, наводнения, температурни амплитуди, бури, като изводът е, че те не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения. Все пак са били набелязани и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в АЕЦ "Козлодуй" като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2, доставка на още два дизел-генератора и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА