Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 13:58 1 161 0

Сметната палата върна отчета на МЗХ (обновена)

  • сметна палата-
  • мзх-
  • отчет-
  • бюджет

От 172 проверени бюджетни организации само 25 са с изрядни отчети

Сметната палата върна отчета на МЗХ (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието и храните е съставило неверен и нечестен финансов отчет за 2010 година, съобщи председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Става дума за некоректни данни, предоставени за хидросъоръжения, управлявани от МЗХ, поради което одитният орган е отказвал да завери финансовия отчет на земеделското министерство. Образувано е и наказателно производство. Проф. Димитров съобщи, че става дума за „престъпно посегателство и изтриване на цялата база данни за тези активи“.

Това е най-лошата възможна оценка, която одитната институция може да даде. Такава не е имало от години, коментира проф. Валери Димитров.

„В момента никой не знае колко са те и на каква стойност възлизат. Затова е необходима инвентаризация", каза Димитров за липсващите данни, допълвайки че става дума за управлението на язовири, речни корита, диги, сгради  и др. И припомни обещанията на ресорния земеделски министър изваждането на светло на тези активи да стане до следващата година.

 

МЗХ разпореди незабавна проверка

В отговор земеделският министър Мирослав Найденов разпореди пълна инвентаризация на активите на закритата Изпълнителна агенция „Хидпромелиорации”, съобщиха по-късно от МЗХ. При закриването на агенцията ликвидационната комисия е установила липса на почти цялата счетоводна база данни, софтуер и хартиени носители за материалните активи на агенцията.

„Аз лично настоявах отчетът да не се заверява с резерви, както е правено в годините от 2006 г. насам, защото това не е редно, при положение, че има неясноти за активи на стойност десетки, а може би стотици милиони”, отговори министър Найденов. 

По груби сметки се очаква неосчетоводените активи да възлязат на 300 млн. лв.

Въпреки липсата на счетоводни данни през 2010 г., министерството е завело 11 язовира за 182 млн. лв., т. г. още 3 язовира за 9 млн. лв.  Не се знае колко струват още 8 язовира и много други съоръжения.

От МЗХ припомнят, че при представянето на отчета Найденов увери, че след като получи препоръките на одитния екип, ще бъде направена инвентаризация и оценка на  имущество, като за целта ще се направи обществена поръчка за външен оценител. Налага се да обявим конкурс за фирма, която да оцени 8 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и др. съоръжения, каза министър Найденов.

Сметната палата ще постави на МЗХ срок от 6 месеца, за да поправи отчета си.


Сметната палата за останалите отчети

Паричните отчети на още осем министерства са подписани с резерви от Сметната палата. Сред тях са вътрешното, военното, социалното, транспортното, спортното, както и на Министерски съвет, МОСВ и МвнР. Същата констатация експертите са дали на общо 27% от бюджетните разпоредители. Общо са проверени 172 бюджетни организации. 25 от тях са получили заверка на отчетните си без резерви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА