Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 15:41 1 090 0

Найденов снима с GPS „изчезнали“ язовири

  • мирослав найденов-
  • язовири-
  • сметна палата

Издават паспорти на хидпомелиоративните съоръжения

На стената на язовир „Съединение” край Търговище ще бъде извършено заснемане на язовира с GPS за издаване на паспорт, във връзка с изчезналите документи от Агенцията по хидромелиорации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Заснемането ще се извърши в присъствието на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в четвъртък, 24 ноември 2011 г.

От прессъобщението обаче не става ясно коя фирма ще извърши заснемането на този язовир, а вероятно и останалите "изчезнали" водни съоръжения, както и как е избрана тя и колко ще й бъде платено.

За липсата на архива в активите на закритата Агенция по хидромелиорации стана ясно миналия понеделник,  след като Сметната палата отказа да завери отчетите на земеделското ведомство за 2010 г., след като установи, че липсват данни за всички хидромелиоративни съоръжения на министерството в страната, които са публична държавна собственост.

Многобройните язовири, диги, тръбопроводи и други съоръжения в цялата страна до този момент не са инвентаризирани, остойностени и осчетоводени като активи. Агенцията е закрита през май 2010 г., а през декември агроведомството е сигнализирало за изчезването на документите прокуратурата.

На 4 април 2011 г. Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител, затова, че на неустановена дата, в София, в сградата на Изпълнителна агенция по хидромелиорации, без разрешение на лицето, което администрира компютърна система, изтрил или унищожил компютърна програма, съдържаща счетоводни данни, като случаят е немаловажен – престъпление по чл.319 Б НК.

По думите на Мирослав Найденов става дума за 8 големи язовира "Сопот", "Ахелой", "Бели Лом" и още няколко. „Години наред са отделяни десетки милиони левове за поддръжка на тези водоеми – корекция на реки, диги, отводнителни полета, а като изчезне счетоводството и тяхната балансова стойност ние всъщност не знаем къде са отишли парите и това е големият проблем“, заяви той. По думите на министъра това е опит за „замитане на следи”, за да не може да се хване краят на похарчените средства в големи размери.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА