Last news in Fakti

19 Февруари, 2017 13:27 1 042 6

Стефан Янев: НАТО да помисли за бюджета си

  • стефан янев-
  • нато-
  • бюджет

В семейството на НАТО и държавите-членки посланието за увеличаване на индивидуалните разходи за отбрана има вече десетгодишна история. Идеята и желанието на страните-членки да споделят не по-малко от 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана беше залегнало и в основополагащи документи на НАТО. Това поясни в интервю за предаването "Неделя 150" вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев. В коментар по казаното от американският министър на отбраната Джеймс Матис на неотдавнашната среща на военните министри на НАТО в Брюксел, Янев заяви, че американските данъкоплатци вече не са толкова съгласни да плащат за сигурността на вашите деца, ако вие не искате да осигурите сигурността на вашите деца.

Стефан Янев се спря и върху призива на оглавяващия Европейската комисия Жан-Клод Юнкер страните-членки да не се поддават на този американски рекет. Военният министър подчерта, че въпросът за общата отбрана на ЕС стои отворен и страните-членки на Съюза все още не са се произнесли категорично по него.

Акцентът на господин Юнкер е по-скоро върху икономическия баланс, върху поетите ангажименти за бюджетни дефицити на съответните страни-членки, неговият поглед е към този икономически баланс и необходимостта ЕС да търси преди всичко икономическото взаимодействие между отделните страни - да се изравняват стандартите и съответно пазари на труда и всичко останало. За него като председател на ЕК разходите за отбрана са по-скоро един допълнителен товар, припомни военният министър.

Има дълбока и проста логика в необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, допълни Стефан Янев.

От 90-те години допреди две-три години живеехме във време, в което сигурността не беше толкова много в дневния ни ред. НАТО изглеждаше излишно - едва ли не организация, която пали лагерни огньове и се занимава с дребни игрички. Но светът се променя пред очите ни и от гледна точка на България има кризи и ситуации, които пряко ни влияят. Все по-малко сигурни се чувстваме, каза военният министър.

Янев отправи призив към политиците да започнат смислен дебат по какъв начин, от кой момент нататък и как да започне постепенно увеличаване на тези разходи за отбрана.

Армията изпълнява конституционните си задължения, но въпросът е как, в какво състояние и колко близо сме до ръба. Това е дебатът, който трябва да започнат политиците. Колкото по-смислен е този дебат и по-аргументиран, хората ще го разберат по-добре, ще го приемат по-добре, така че политиците ще имат известна свобода да увеличават бюджета за отбрана стъпаловидно, няма да стане изведнъж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ilcho Spirov

    1 4 Отговор
    Haide i tozi Ministar zapochna da ni plashi. Toe e bil samo edin voenen i nishto po-veche - ne mu se vrazvaite!!!
  • 2 възмутен

    8 0 Отговор
    Господин Янев да започне от там, той и всички от сектор сигурност и държавната администрация, съдии и прокурори да започнат да си плащат осигуровките, а не да са за сметка на държавния бюджет. За тях правилата са още както преди демокрацията. 400 000 държ. служители по 200лв. средно осигуровки= 80млн всеки месец. Ето къде са парите.

    Коментиран от #4

  • 3 Венера

    2 0 Отговор
    Стефчо що говориш глупости бе мама? Я си налягай парцалите да не се самувам от тебе.
  • 4 Ник

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "възмутен":

    Разбирам и съм съгласен с теб, но по правило държавният кърлеж не произвежда. Неговата заплата се осигурява от бюджета! -Тоест и осигуровките му идват от бюджета.
    Щеше да е възможно това, ако тези хора си вадиха хляба сами, но те са бюджетен разход и осигуровките им на практика са лек намален държавен разход от обявения.
    От "нищо" не можеш да отделиш "нещо" :-))
    Те просто са необходимоприсъщ разход.
    Решението е тяхното уволнение да подходящия размер персонал.
    А иначе по непотвърдени данни само в София има около 500 хил. търтея, наврени в някаква институция на бюджетна издръжка.
    Общият вероятен брой на онези които се хранят от бюджета са около 1 млн. души.
    За да не изглежда цифрата колосална, преди време разделиха чиновниците на държавна, общинска, агенции и т.н.

    Коментиран от #6

  • 5 И ся кво

    3 0 Отговор
    Добре де, а нали сме горди НАТО-вци, защо военните не стиснахте Баце и Гоце и останалата политическа задунайская кочина на власт за топките с клещи гарги да не харчат за бонуси на паразитите, а да купят поне 2 фрегати, ескадрила Гриппен с поддръжка и поне нови БТР-и и танкове? Защо ги гредахте като писани яйца как лапат ненаситно, харчат, пречат ни,в редят? Ся пари нема. Чичо Дони и американос са си прави - няма да плащат кефа на Сульо и Пульо по света. Те и германците се осъзнаха, че ЕС хрантути гърчолята и комисари на хранилка, а те бачкат за вноски. Ся кво ще праим? Пари нема, ВПК нема, само предизборни дундурджии дето ни обещават рая? А ти кажи, нали си дженерал! И никой не ми плаща да гласувам бе? Вчера един колега ми предложи 50 лъва да вотна дПС-то, ама как да го вотна, като техни фирми изсекоха горите преди, а аз една стинка полза нямам само вреди? БСП то, ГЕРБерите ни разплакаха и те Мадърсите. За кой да гласувам в Задунай кочина, бе генерале? Местан дърпа към Турция. Нинова щяла да ни оправи, с "Гласувам промяна!"- ми аз вече 28 години все за тая промяна гласувам да се оправи закони икономика ние да печелимч по 5000 евро на монча, а все не става от оправячи бе? Само ще добавя, че няма кой да ни опази от паразити. Тук на постовете само има поне 150000. Смятай из юроканцелариите какво става...? БЮРОКРАТ, пчелица не храни! - древна поговорка. Да си видял търтей да оправи кошер, генерале? Няма и да видиш. Там дето паразити търтеи политици и чинов
  • 6 възмутен

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    То тогава излиза, че текста в закона за държ. служ. "Държавните и обществени осигоровки са сметка на държавния бюджет." е написано с цел за прикриване на истинския размер на заплатите в държавния сектор. И ако наистина служителите клонят към 1млн. души в най скоро време ще надминем Гърците. Интересно защо никоя политическа сила не говори за реформа в администрацията, като по всичко личи, че там е заровено кучето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове