Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 07:28 1 030 0

София е домакин на конференция на ОЛАФ

  • олаф-
  • джовани кеслер

Обсъждат сътрудничеството при борбата с измамите

Конференция на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) на тема „Правна рамка и практика на сътрудничество между съдебните и административните органи при борбата срещу измамите, засягащи финансовите интереси на бюджета на ЕС” ще се проведе в София, съобщиха от Прокуратурата. Откриването на семинара ще бъде на 17.11.2011г. в 9,00 часа в хотел Шератон, зала „Роял”.

Приветствени слова ще произнесат Борис Велчев-главен прокурор, министърът на правосъдието Маргарита Попова, Джовани Кеслер – генерален директор на ОЛАФ и Уте Щигел - изпълняващ длъжността началник отдел Юридически и правни съвети на ГД на ОЛАФ.

В годишния доклад на ОЛАФ за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година., представен през октомври, България отново оглавява класацията. Страната е била обект на 81 разследвания, което е една пета от всичките общо 419, водени от ОЛАФ през миналата година.

Най-много са били случаите, свързани с парите, отпускани за селското стопанство - 61, следвани от тези, свързани с външната помощ, която ЕС осигурява за трети страни - 9.6 от случаите са касаели структурните фондове. 

Същевременно произнесените в страната ни присъди за измами и злоупотреби с евросредства са само две за цялата изминала година. Политическият директор на ОЛАФ Никалас Айлет определи това като сериозен повод за тревога относно ефективността на българската съдебна система.

Според експерта голяма част от нарушенията са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство. Сътрудничеството на ОЛАФ с българските власти е на добро ниво, като нередностите се установяват от тях, за разлика от Румъния например, където разследванията са инициирани най-вече от европейски институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА