Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 10:52 766 0

Напредваме срещу евроизмамите

  • олаф-
  • измами-
  • попова-
  • борис велчев-
  • прокуратура-
  • еврофондове
Напредваме срещу евроизмамите - 1
Документи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Помним как не се справяхме с разследването на злоупотребите с европейски средства - сега не е така, защото в прокуратурата заработи  специализирано звено за ефективно разследване. „Излизането от неприятната ситуация“ обобщи правосъдният министър и бъдещ вицепремиер Маргарита Попова на форум на ОЛАФ в София, изтъквайки и дългите професионални отношения, които нашите власти имат с Европейската служба за борба с измамите.

Напредък отчете и главния прокурор Борис Велчев. Обвинител №1 изтъкна ръста на присъдите по дела, свързани със злоупотреба с европейски пари – от 5 осъдителни присъди през 2008 г., през 28 през 2009 г. и  175 през миналата година.

Главният прокурор посочи е един от основните недостатъци – не се установява достатъчно ролята на длъжностните лица от администрацията при престъпленията с еврофондовете. „В началото прокуратурата се сблъска с неработеща, неподредена и недотам компетентна администрация”, призна той.

Попова изтъкна корупцията като основен проблем, който подкопава позициите на държавите, и поиска от ОЛАФ да постави ребром този въпрос.

Припомняме, че България е първа в Европейския съюз по евроизмами. Данните са от доклад от 19 октомври на ОЛАФ  за миналата година. Ние попадаме оглавяваме непрестижната класация с 81 разследвания от общо 419 в 27-те страни членки. На второ място се намира Италия, но с половина по-малко разследвания – 41.  Следват Белгия, Румъния и Германия. В дъното на непрестижната класация, без нито едно разследване за измами с европари, е Дания. По една проверка има в Естония и Финландия.

Според Попова страната ни е показала наличие на достатъчно капацитет, за да се усвоят правилата на ОЛАФ, но на специализираното звено за борба с измамите с еврофондовете е нужно развитие. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА