Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 09:40 1 669 3

БСП и ГЕРБ в спор за минималната заплата

  • драгомир стойнев-
  • владислав горанов-
  • бсп-
  • герб-
  • доходи-
  • икономика
БСП и ГЕРБ в спор за минималната заплата - 1

Доходите могат да растат само чрез ръста на икономиката. В това са съгласни и в ГЕРБ, и в БСП, стана ясно в един от първите телевизионни дебати между представителите на двете партии. В ефира на "Нова телевизия" кандидатът за депутат от БСП и бивш икономически министър Драгомир Стойнев посочи, че България е отворена пазарна икономика и доходите зависят от производителността на труда.

Бившият министър на финансите в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов допълни, че доходите не се създават от политиците, а от доброто управление и според програмата на партията след четири години е напълно нормално средната заплата да бъде 1 500 лева, а минималната - 650 лева.

Драгомир Стойнев посочи още, че средната заплата се определя от икономиката, но минималната работна заплата е политическо решение. Той припочни, че в периода 2005 - 2009 година средната работна заплата се е увеличила над 2 пъти (със 108%), и това е свързано с бурния икономически растеж.

Бившият финансов министър в кабинета на Бойко Борисов призова БСП да се откажат от коментарите за промяна в данъчния модел, защото "това, което предлагат е опасно за икономиката". Стойнев поясни, че плановете на социалистите са промяна в плоския данък - доходите над 10 хил. лева месечно ще бъдат облагани с 20% и се започва семейно подоходно облагане - 50 лева месечно данъчни облекчения за работещите родители на дете.

"Това означава, че хора със заплата около 500 лева няма да плащат данък", каза Стойнев.

Горанов обаче посочи, че семейното стимулиране не е задължително лошо, но така предложено ще ерозира бюджета. Предложената мярка ще намали данъчните приходи с 300 млн. лева годишно, а тези пари могат да бъдат използвани към друг сектор - образованието и увеличаването на заплатите на учителите. Именно образованието е гарант за справяне с бедността.

Драгомир Стойнев обвини своя опонент, че в ГЕРБ нямат приоритет в своята програма. БСП от своя страна залага на образованието, здравеопазването, икономиката, сигурността, тоест "коренна промяна на сегашния модел".

"Ние искаме нова икономика, която не зависи само от европейски средства и обществени поръчки, без корупция", каза той и посочи, че БСП щ работи за насърчаване на българския предприемач, за да реализира той мечтите си в България.

Горанов обаче беше категоричен, че не вярва на социалистите. "Те разчитат на амнезията, която да им донесе амнистия", каза той.

И ГЕРБ, и БСП заявиха, че ще се борят с корупцията. За Горанов борбата с този проблем е създаването на единен антикорупционен орган, който да обедини звена, които съществуват в момента, но работят неефективно. Промяна в Наказателния кодекс и по-тежки наказания срещу корупцията също биха били стъпка в тази посока.

От своя страна Стойнев посочи, че промени в Наказателния кодекс ще доведе до по-бързо правораздаване ще върне доверието на българите в институциите.

Стойнев критикува и външната политика на ГЕРБ. Според него срещу санкциите за Русия вече се чуват гласове и сред десните във Франция, и в Германия. Тези санкции вредят на европейската икономика, допълни още социалистът. Горанов обясни, че позицията на ГЕРБ е, че България вече е избрала своя път и се съобразява с политиката на ЕС и НАТО.

Двамата се конфронтираха по отношение на управлението на КТБ. Драгомир Стойнев посочи, че в управлението на БСП през 2013 - 2014 година е започнало изваждането на част от държавните активи от банката. Това беше направено по силата на правителствено решение от служебния кабинет на Марин Райков.

Стойнев посочи още, че по време на среща при президента Росен Плавнелиев в дните след затварянето на банката от ГЕРБ са поискали банкова гаранция, която е щяла да "съсипе цялата система".

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот.

Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мед им капе от устата

    11 0 Отговор
    Като чета какви неща само обещават и ми се иска час по-скоро да хукна и да гласувам за ГЕРБ, ама после се сещам, че до вчера обясняваха как няма пари за повишаване на заплатите и как трябва да се намерят стотици млн., с които да се оправят пътищата, същите онези пътища, заради които винетката стана 100 лв. , което пък щеше да гарантира тяхното безпроблемно поддържане в перфектно състояние, и накрая всичката тази благодат, която ни се обещава ще се излее върху ни ама само при пълен мандат, а защо последния не си го изкараха до края ?
  • 2 Водещия

    10 4 Отговор
    Тия, не само последния мандат, изобщо не са изкарвали пълен мандат. И като цяло за 7 години унищожиха България по - зле като след война
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Средна заплата , минимална заплата, за БЪЛГАРИЯ или за София ? Целия народ негодува от това, че си увеличиха заплатите депутатите. Семейното стимулиране щяло да ерозира бюджета. ТИЯ НИ СЕ ПОДИГРАВАТ В ОЧИТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове