15 Ноември, 2011 19:18 2 328 0

Пометоха с булдозер могилата при Седларе

  • кърджали-
  • булдозер-
  • пометоха-
  • могилата при седларе-
  • могила-
  • храм
Пометоха с булдозер могилата при Седларе - 1
Снимка Нов живот

Праисторическата селищна могила край момчилградското село Седларе е била подравнена с булдозер в края на миналата седмица, алармират от Регионалния исторически музей в Кърджали.  Археологът Милен Камарев съобщи пред "Нов живот", че посегателството е открито от археолога Жарин Величков от Националния институт за недвижимото културно наследство при обход на трасето на бъдещия газопровод от Комотини към Стара Загора.
Могилата е археологически паметник с национално значение. Проучен е халколитният пласт през 80-те години на 20 век. Все още не е проучен неолитният слой.

За посегателството е уведомена полицията в Момчилград и Кърджали и прокуратурата.
Сигнал за интервенция върху паметник на културата в момчилградското село Седлари е подаден в полицейското управление в Момчилград вчера, информираха от пресцентъра на МВР. По данни на тъжителя, който е от Националния институт за недвижимо културно наследство, чрез земекопна машина са унищожени горните археологически пластове на праисторическа селищна могила. При извършения оглед от дежурна оперативна група от РУП в Момчилград е било установено, че не става дума за иманярско посегателство върху обекта. По първоначални данни фирми, извършващи изкопни дейности на пътя в района, най-вероятно са изравнявали терен за паркиране на техниката си и са засегнали паметника на културата. Полицаите продължават изясняването на случая.
Образувано е досъдебно производство за допуснато осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия, за което деяние се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА