Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 08:32 1 593 0

Строители разрушиха занаятчийски център на 8 000 години (обновена)

  • могила-
  • храм-
  • археология
Строители разрушиха занаятчийски център на 8 000 години (обновена) - 1
Снимка: Архив

Булдозер разруши праисторическо селище и средновековна църква край Момчилград. Предполага се, че виновна е строителна фирма, която в този участък изгражда новия път за Гърция през прохода Маказа.

Според археолозите са изгубени хиляди години история. За да огледа пораженията, в района пристигна специална комисия от Министерството на културата. По случая се води разследване.

Преди 8 000 години на това място е имало праисторическо селище с уникална архитектура. Било е занаятчийски център за изработка на сечива от полускъпоценни камъни. Подобен център няма открит в Европа.

"Все още не знаем какво се е случило, но верижна машина е заравнила цялата селищна могила, в западната част на която е била издигната средновековна църква", каза археологът Милен Камарев.

По ирония на съдбата разрушената могила е открита от човек, който пряко отговаря за опазване на археологическите паметници. Докато обикалял района в проучване на обекти по трасето на газопровод, Жарин Величков видял какво се е случило.

"В продължение на хилядолетия там са се трупали отделни пластове, които разказват за историята на този край от 6- то хилядолетие преди Христа докрая на четвърто", казва още Жарин Величков - главен инспектор на Национален институт за недвижимо културно наследство при Министерството на културата.

През целия ден полицията провеждаше разпити по случая. Най-вероятно булдозерът, разрушил древната могила, е на строителната фирма, изграждаща новия път за Гърция, тъй като такава машина в селото няма.

Строителите са имали точни карти на трасето, в които са означени и археологическите обекти. Могилата и църквата са на стотина метра от бъдещия път за Гърция. Археолозите недоумяват защо е разрушен уникалния паметник. Там започват спасителни разкопки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА