Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 14:24 840 0

Игнатов: Защитавам предложения бюджет

  • игнатов-
  • бюджет 2012
Игнатов: Защитавам предложения бюджет - 1
Снимка: БГНЕС

Аз съм тук, защото защитавам предложения бюджет и съм готов да изпълнявам бюджета в областта на образованието, младежта и науката. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов, предаде БГНЕС.

Трета година правителството на ГЕРБ управлява България в условията на задълбочаваща се криза. Това е дългова финансова криза. Станахме свидетели как държави са пред фалит. Питам при такава тежка ситуация всичките обвинения, които чухме за не привличане на инвестициите, да видим как ще станат и кой може да го направи, добави Игнатов. Той е категоричен, че не бюджетът обрича България на неуспех, а чувството за безпомощност, което политици се опитват да внушат на всеки българин. "Повече от 60 г. ни приучават на чувство на безпомощност. Лидерите на България не бива да си позволяват това", подчерта Игнатов. Той заяви, че общото увеличение в образователната сфера е 171,2 млн. лева. "Тук се включват пари, повишаващи издръжката на средното и висшето образование, както и парите по усвояването на евросредствата. В условията на криза ние си позволяваме да увеличим единния разходен стандарт. 1% е 13 милиона и ние го правим това – увеличаваме и стандартите за преструктурирането на общините.

Осигуряваме предучилищната подготовка. Увеличаваме парите за издръжката на учениците от средищните училища. В сферата на висшето образование можем да платим на най-добрите специалности до 25% увеличение. Най-добрите ще получат сега в 2012 г. допълнително 25%, тоест 15 млн. са заделени в бюджета само за този разход във висшето образование. С над 40 млн. лева се увеличава студентското кредитиране.

На фона на заплахите за това, че българинът е безпомощен, увеличаваме студентските стипендии", каза Игнатов. Той допълни, че парите за наука са 193,6 млн. лева. "Те включват разходите по бюджета за БАН, тези 54 млн. плюс 5 млн., които ще бъдат във фонд "Научни изследвания", тоест това си е старият бюджет на академията. Плащаме и за осигуряването на научна информация, база данни и това струва пари. България от няколко години член ли е на ЕС, а? Не сме кандидати, ние сме членове. Форматът образование - наука е следният в ЕС. Висшето образование в ЕС се смята за развиваща се дейност. Науката обаче в университетите и в институти, като нашите в БАН, се разглежда във формата конкурентоспособност, а и като бизнес начинание. Това е причината за разделната политика, която прилагаме към образователните институции и към научните. Опитваме се да влезем в този формат на ЕС, иначе ще си говорим постоянно за някакви кризи", категоричен е Игнатов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА