Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 10:18 2 739 1

Дянков: Идва нова рецесия

  • симеон дянков-
  • бюджет 2012-
  • първо четене

Очакванията за 2012 г. в бюджета са променени в посока надолу

Дянков: Идва нова рецесия - 1
Снимки: БГНЕС

Вероятността за нова рецесия е голяма, затова всички очаквания за 2012 г. в бюджета са променени в посока надолу. Това заяви в доклада си пред НС финансовият министър Симеон Дянков, което предхождаше първото четене на законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Нашият очакван ръст е ревизиран от 3.7% на 2.3%, по който показател страната ни се нарежда на 5-то място в Европа при очаквана средна стойност на растеж в ЕС от 0.6%, каза Дянков. Но ние трябва да действаме и да бъдем по-консервативни от тази консервативна прогноза, не трябва да допускаме рискове, добави финансист № 1.

От следващата година ще сме в условията на действащ Пакт за финансова стабилност. Промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничение от 2% за дефицит и 40% за преразпределение през бюджета, продължи той. Но основната фискална цел за 2012 г. е още по-консервативна - дефицит от 1.3% от БВП, посочи министърът.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същото равнище на преките данъци. Долната граница на фискалния резерв ще остане на равнището от тази година и миналата година – 4.5 млрд. лв.", уточни Дянков.

По думите на финансовият министър забавянето на чуждите икономики ще се отрази на темповете на износа ни. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основен двигател на растежа, посочи Дянков, като допълни, че инфлацията през 2012 г. ще се дължи до голяма степен на вътрешното търсене. Прогнозата на финансовия министър е в края на периода тя да е 2.5%.

На пазара на труда предвиждаме запазване на броя на заетите. Прогнозата за безработицата е тя да остане на нивото от тази година, каза още Симеон Дянков.

Планираме размерът на приходите да бъде около 29 млрд. лв. или 35.2% от БВП. Това е увеличение от 1% в реално изражение спрямо тази година. За предвидения номинален растеж на приходите с около 2.5 млрд. лв. спрямо 2011 г. ще се разчита на фондовете и програмите на ЕС. Предвиденият номинален растеж на приходите по националния бюджет от около 850 млн. лв. спрямо тази година основно отива да покрие намаляването на дефицита и осигуряване на нужното съфинансиране по всички европейски програми.

Независимо от запазването на общото ниво на разходите през 2012 г. ще осигурим повече пари за образование, за съфинансиране на програмите на ЕС, за наука и култура, окуражи депутатите Дянков.

Изграждането на пътната, комуналната и екологичната инфраструктура, науката и образованието ще получат помощ и от оперативните програми, добави той. Политиката за поемане на нови дългови задължения също ще е консервативна, според министъра. Заложеното максимално съотношение на дълг към БВП е 19% за следващата година, но не очаквам да достигнем тази стойност, залагаме я просто като допълнителен буфер, посочи Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тедо

    0 0 Отговор
    абе нали бехме излезнали от кризата?