Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 15:45 862 0

Бюджетът мина на първо четене

  • бюджет 2012-
  • дянков-
  • парламент

Опозицията критикува поемането на нов дълг и липсата на реформи

Бюджетът мина на първо четене - 1
Снимка: БГНЕС

Народните представители приеха на първо четене Законопроекта на държавния бюджет на Република България за 2012 година със становище на Министерски съвет. Бюджетът за следващата година бе приет с гласовете на депутатите от ПГ на ГЕРБ, на всички независими депутати, присъстващи в залата и на един депутат от партия „Атака“. „За“ гласуваха 127 народни представители, а против - 82.

В закона се предвижда икономическият растеж догодина да бъде 2,9 %, а дефицитът - 1,35 на сто.В началото ресорният министър Симеон Дянков заяви, че вътрешното потребление ще бъде основният двигател на растежа. Той призна, че износът ще бъде свит, но хазната ще разчита изключително много на европейските средства.

Този път дебатите продължиха необичайно кратко – около шест часа. Основните критики на опозицията бяха срещу поемането на нов дълг и липсата на реформи в ключови сектори за държавата.

Отново сме в края на годината и както винаги по това време управляващите ни заливат с порой от клишета. Може ли да бъде социален един бюджет, който за 4-та поредна година замразява доходите на страната, попита от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. Това е третият бюджет на ГЕРБ и би следвало да се замислим каква е икономическата логика на това правителство и какви са резултатите, посочи Овчаров.

„Първият бюджет на ГЕРБ не беше постна пица, както го нарекохте, а буламач. Миналата година повторихте определението – отново тотална рестрикция и резултатите са налице – икономиката на България замръзва. Защо водите същата политика, не е ли ясно, че симптомите са същите – стагнираща икономика – защото продължавате с прилагането на същата рестриктивна политика. България се върти в порочен омагьосан кръг“, заяви още Румен Овчаров.
Догодина всичко отново ще се повтори – рецесия, нисък ръст – всичко ще се върти в порочен кръг, прогнозира червеният депутат. „В края на 2008 г. външният дълг на България беше 2.9 млрд. лева, в края на 2010 г. – този външен дълг беше над 11 милиарда. Няма как да си платите, г-н Дянков, нито бюджетен дефицит, нито задълженията, които имате”, подчерта той. 

„Ще се окаже, че икономическото упражнение, наречено ГЕРБ, ще струва на България над 10 млрд. лева. Управлението на Бойко Борисов и Симеон Дянков стана синоним на кризата. Тя дойде с него и явно ще си отиде с него”, каза Овчаров.

Оценките и прогнозите за развитието на европейската икономика стават все по-песимистични. Има вече реални очаквания за нулев и отрицателен растеж, заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Инвестициите в дадена страна намаляват преди да започне кризата и нарастват преди да си отиде, посочи депутатът. Липсата на заетост и доходи, засилващата се диференция води до фискална нестабилност, смята той.

Положението ще се влоши още повече, ако и българската икономика влезе в нова фаза на рецесия. Ще попаднем в ситуация, близка до 2009 г. – първата година от кризата в България. По-голямата част от нарастването се очаква да дойде от средства на ЕС – това е прекалено оптимистично и рисковано очакване, смята Имамов. Общите разходи в консолидираната фискална програма нарастват, посочи той.

По отношение на разходната част този бюджет може да се нарече бюджет на капиталовите разходи. Тези нарастващи разходи са толкова несигурни, колкото несигурни са и приходите, които се очакват от ЕС, смята той. В проекта за бюджет манията за капиталови разходи е заразителна и в много от министерствата.

Увеличаване на капиталовите разходи за сметка на текущите разходи. Заетостта ще продължава да намалява и да изхвърля на улицата все повече безработни, каза още Имамов.

Проблемът, който се очертава с бюджет 2012 г., е, че кризата ще продължи - доходите ще падат и бедността ще се увеличи, посочи, от своя старан, съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, който направи конкретни предложения към управляващите.

„Имам много важна забележка към ГЕРБ - представителите на правителството, които обикалят ЕС, се държат все едно един човек с 200 лв. да иска да харчи 2000 лв. – каза Димитров. Важно е да се подобри бизнес средата. Има някои неща, които не струват много пари. Не е сериозно и адекватно поведението на управляващите. Най-важното е - имаме ли потенциал за растеж. Инструментите за раздвижване на българската икономика са инвестициите, но вече няма чуждестранни инвестиции. Необходима е по-добра среда за инвеститорите, като намаляване на данъка, защото ако не им се помогне ще фалират – каза Димитров.

Ако сега не се помогне на малкия и средния бизнес, догодина, г-н Дянков, ще бъдете много по-притеснен в тази зала, предупреди Димитров. За енергийните проекти „Белене” и „Бургас - Александруполис" - публично говорите и не предприемате нищо. Това са два проекта, които, ако бъдат спрени, особено „Белене”, с тези пари можехте да повишите пенсиите, да се направи това увеличение на пенсиите, заради което вие сега искате увеличаването на пенсионната възраст, допълни той.

Да се обсъждат параметри на бюджета днес е нелепо, защото тези параметри ще бъдат променени в следващите 5-6 месеца, което каза и самият финансов министър, заяви от трибуната на парламента лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Там е заложен ръст, който е нереален. Не може да имаш заложен ръст 2,9% при положение, че целият ЕС има 0,6%. България изскача с космически висоти внезапно нагоре, посочи той.

По думите на Сидеров - очевидна е пародията, в която се превръща българският парламентаризъм. Обръщам се към депутатите от ГЕРБ, от които се очаква да гласуват „за” този бюджет, за да им кажа, че неуважението, което се появява в момента от страна на Министерския съвет, министър-председателя, както и на президента, който трябва да стои отсреща, е най-вече към тях. За мен е ясно, че, когато някой проявява неуважение, аз също ще отговаря с неуважение – каза Сидеров. 

Този бюджет е продължение на колониалния бюджет, който се приемаше години наред. Ние, националистите, през 2009 г. и 2010 г. дадохме подкрепата за бюджета с надеждата, че ПП ГЕРБ ще промени колониалния модел на България, защото това основното нещо, но това не се случи - каза Волен Сидеров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА