Last news in Fakti

3 Март, 2017 19:49 1 248 15

Румен Радев: Да помним историята, написана от възрожденците

  • румен радев-
  • 3 март
Румен Радев: Да помним историята, написана от възрожденците - 1

„Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България - Трети март. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад „Народно събрание“.

В изказването си държавният глава подчерта, че „човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е“ и призова народът ни да не гледа на миналото само като на бреме. „Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите – своите и чуждите. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата“, заяви Румен Радев.

Много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. „Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме“, каза държавният глава.

Румен Радев заяви, че „човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет“. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете“ и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. „Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.

Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чучоло или топграфски знак ?!

    3 18 Отговор
    Радев ти туй сам ли си го подготви или пресслужбата ти помага! В същност туй няма никакво значение. Това което ти произнесе говори повече за теб отколкото кой да е политолог! Та ти си куха празна Гайда бе приятел! Ти си толкоз президент и политик колкото и генерал на авиация. Те затуй и България я няма, тъй както и Армията! Имам чувството че БСПто именно поради тези ти качества те туриха за Кмет на България! Мозък не им е нужен а манерка - ДА!
  • 2 краварско тролче

    16 3 Отговор
    Хайде всички тъпи тролове да почват в хор да лая по речта на президента. И не забравяйте да споментете че за разлика от плювньо, Радев не чете.
  • 3 Boom

    2 16 Отговор
    Руска подлога. Също като Борисов.
  • 4 Д'Мин

    9 0 Отговор
    Някои са руски подлоги,други краварски гюмове за мляко...разни хора, разни идеали.
  • 5 681 БЪЛГАРИЯ

    10 2 Отговор
    БРАВО НА РУМЕН РАДЕВ ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
  • 6 каПутин

    1 2 Отговор
    Айде сега да видим какво точно са казали /написали/ възрожденците....
    За Русия например....
    Коментирайте само след като сте прочели!....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Когато президент говори ........

    1 7 Отговор
    Цялата страна затаява дъх, а при Румбата от срам в земята да се скриеш! Че туй е СЛОВОБЛУДСВО и бездарие, слово без съдържание. За Левски кихна за някакво си там тефтерче а тук сега за афтентичноста на идеите на опълченци и революцонери! Бягаш по тъч линията и се гънеш като червей! ЧЕРВЕЙ! Ти не си президент на народа а лакей на Големановците! Шапки долу ! На колене!
  • 10 Набеден ! Колко поразии ще натвориш?

    2 4 Отговор
    Румене, ти знаеш че си аджамия и че за работа такава не те бива! Защо прие да се срамиш дорде си жив?
  • 11 БАЦЕТО

    0 4 Отговор
    Пордно ура е чувал като евентуално тръгне с наште съветски самулети Евала
  • 12 ердоган

    1 6 Отговор
    Това ако е президент....поредния червен който циганите ви избраха.
  • 13 магазинер

    7 0 Отговор
    Човека поне не вади да чете листчето с продуктите от магазина.
  • 14 Радев не е про-Руски!

    0 0 Отговор
    Радев е предан на Евро-разрухата до безобразие! Радев няма нищо общо с Русия и руска ориентация. Това се вижда ясно от неговите действия и изказвания ! Тъй че твърдението че е Руски ориентация е ХИМЕРА! Той гледа на Запад , откъдето дърпат конците и дават патите! А родина и народ за него не съществуват! Всеки опит Радев да бъде представен като червен комунист и руски агент не нито грам истина! Радев е предател на България иначе БСП никога не би го пробутали на първи ред!
  • 15 Оня

    0 0 Отговор
    Великолепна реч, г-н Радев - уважение! А сега тъкмо е момента и повода по случай празника, да наредиш на БА да скочи по тревога и да арестува Лапачите... Това са стотици хиляди паразита, които ни яхат, мачкат, карат да емигрираме, водят до мизерия и смърт на нас Българският народ... После да оставят Баце и нинова с по една бейзболна бухалка в ръка да дебатират темата за Кой е По-По-Най патриот и докато спорят..-.армията да изправи пред Съдебно разследване цялата паразитна враждебна паплач на хиляди постове и в парламента хийр! Ако сега не ни спасите по случай Трети Март, ще трябва да чакаме 2 юни, деня на Ботев? После ако не ни спаси никой ще чакаме Рождество Христово и пак същия май? После идва ред на Левски, пак 3-Март пак Ботев и пак сме на същия? Няма оправия май? Вас лично Ви уважавам, понеже Сте практик човек, а не бяла якичка като паразитите, но тия белите якички ни закопаха. Ни Господ, ни Дявол ни БА ни спаси от тях. Ни НАТО ни СИВ ни ЕС? Няма надежда и това е. Честит 3 Март! Ще си кръстя по случая първото коте от котката Левски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове