Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 20:07 1 041 4

Поредни златни медали за младите ни математици

  • златни медали-
  • млади математици-
  • олимпиада по математика

Ученическият ни отбор извоюва изключителен успех на азиатската тинейджърска олимпиада по математика в Непал, съобщи бТВ. Състезателите от математическите гимназии в София и Бургас се прибраха от Катманду с 11 медала и с купата за първо място в отборното класиране. 

 
В Непал страната ни беше представена от 12 деца от 8, 9 и 10 клас. Те решаваха задачи с ученици от още 12 държави от Азия, Европа и Африка. Деветокласникът Емилиян Рогачев единствен от 136-те състезатели успя да реши за 15 минути следната задача. 
 
„Имаме 10 отбора по футбол. Всеки срещу всеки играе, като по старата система за точки отборите получават по 2 - 1 и 0, а по новата съответно 3 - 1 - 0. И се оказва, че по старата система последният отбор всъщност е първи. Проста формулировка и решение, но за малко време не се решава бързо”, казва медалистът.
 
Учениците се прибраха с четири златни, три сребърни и четири бронзови медала. 
 
„Така се печели, така печелят екипите на Китай. Те започват с един отбор, който се учи една, две години как да се състезават и след три години са първи. Този път с тяхната тактика ги бихме”, коментира Ирина Шаркова, учител в Софийската математическа гимназия. 
 
Учителите признаха, че децата не могат да пожънат този успех на олимпиадата в Непал само с гимназиалната подготовка. Всяко дете е посещавало и извънкласни упражнения. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борислав Борисов

    1 1 Отговор
    футбУл?!!!!!!!!!!! Абе кой пише тия статии Вие нормални ли сте това и дете в детската градина ще го напише правилно!Ужас,ужас накъде отива България...
  • 2 Диана Цанкова

    3 0 Отговор
    Браво на тези деца!Поздравления!!
  • 3 Георги Георгиев

    0 1 Отговор
    Поредните български гении, осъдени на бедност и мизерия ако предпочетат да останат да живеят в България!!!

    А иначе, да са живи и здрави децата, от такива има нужда човечеството.
  • 4 Knedlata

    0 0 Отговор
    към Борисов, къде го прочетохте това "футбул" написано е точно и ясно Имаме 10 отбора по футбол.