Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 21:29 789 0

Броени дни до Банскофилмфест’ 2011

  • банскофилмфест-
  • международен фестивал на планинарския филм

Предстои XI-тият Международен фестивал на планинарския филм

Броени дни до Банскофилмфест’ 2011 - 1
Снимка: Selo-Banya.com

 

Следващата седмица започва XI-тият Международен фестивал на планинарския филм – най-голямата проява на планинарската култура в България, най-значителният кинофорум от този тип в Югоизточна Европа и едно от централните събития в културния афиш на зимната и планинарската столица на България – Банско, съобщава интернет изданието Благоевград инфо.


Стартът на проявата ще бъде даден на 23 ноември т. г. Нейният финал е на 27 ноември. Тази година ще бъдат показани близо 100 филма от около 30 страни (от тях 15 български) – на практика най-доброто от продукцията на световното планинарско кино на тема планинарски и екстремни спортове, бит и култура на планинарските народи, опазване на планинската природа, приключения и пътешествия.


Около 30-те филма в конкурсната програма ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. д-р Боян Биолчев (председател), Даниела Чекин (Италия) – дългогодишен директор на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (най-старият и най-авторитетният с света, сега куратор в тамошния Исторически музей), Мачией Вояк (Полша) – филмов директор, работил в Анджей Вайда, Йежи Хофман, Марта Месарош и др. световноизвестни режисьори, Радослав Спасов – режисьор и оператор, Иван Обрейков – оператор, Иван Попйорданов – директор на Сатиричния театър “Алеко Константинов”, потомствен планинар, Владимир Карамазов – актьор от Народния театър “Иван Вазов” и пътешественик.
Както винаги, мощни акценти във фестивалната програма ще бъдат срещите и разговорите с официалните гости, които по традиция са сред най-известните търсачи на приключения, изследователи, алпинисти и спелеолози.


За първи път ще има гост от Япония. Това е Тамоцу (Том) Накамура, който ще пристигне в България веднага след поредната си експедиция в Тибет. Той е признат за най-добрия познавач на планините в тази част на света и е главен редактор на списанието на Японския алпийски клуб – “The Japanese Alpine News”. От Австрия ще ни гостува легендарният алпинист проф. д-р Волфганг Наирц, ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм”. Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.

Няколко концерта ще бъдат финал на програмата в дните на фестивала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА