19 Ноември, 2011 19:11 1 064 1

Строят ограда по границата с Турция срещу шапа

  • турция-
  • ограда-
  • шап

Започна първият етап от изграждането на съоръжение по границата с Турция, което трябва да предотврати зараза с шап. През зимата хиляди домашни животни у нас бяха унищожени, след като бяха заразени от диви прасета от южната ни съседка. За оградата, дълга 270 км, правителството отпусна 7 милиона лева, предаде бТВ.

Половината от трасето, което минава през трите гранични области - Бургас, Ямбол и Хасково, е труднопроходимо. Затова и очертаването на точното място за оградата отнема време. В намирането и разчистването на пътя в гората помагат гранични полицаи и местни жители.

Оградата няма да следва плътно старото гранично съоръжение, голяма част от което липсва.    

Новото ограждение ще бъде с бетонови фундаменти, вкопани дълбоко в земята, за да не могат дивите животни да се провират отдолу.

Мрежата ще опасва цялата граница, но през нея ще може да се минава – чрез малко портали за хората. Предвидени са и по-големи - за автомобили и техника.

По проект от двете страни на оградата трябва да има път, широк два метра, и затова трябва да бъде изсечена част от гората. Строежът трябва да започне в началото на следващата година. Дотогава, за да не пламне пак шап, ЕК отпусна 890 000 евро за вземане на проби.   

Близо година след разпространението на шап в Странджа, никой от стопаните в Резово не се е осмелил да гледа пак животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    *Оградата няма да следва плътно старото гранично съоръжение, голяма част от което липсва.*

    Това значи ли че,ОТНОВО ще се отцепи късче земя от БЪЛГАРИЯ.
    EU ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИ,Е ЕДНО РАЗГРАДЕНИ (разграбени гранични ограждения ),ДВОРОВЕ (държава ),ДРУГО
    Как навремето са могли да поставят КЛЮНА където трябва,а сега да не могат.Като не влиза машина,хората могат да стигнат ( ТЕЗИ КОИТО РАЗРЕШИХА,РАЗРУХАТА на клюна да го въстановят ).

    *Мрежата ще опасва цялата граница, но през нея ще може да се минава – чрез малко портали за хората. Предвидени са и по-големи - за автомобили и техника.*

    Коли и хора минават само ПРЕЗ ОБОЗНАЧЕНИТЕ ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ.

    *Близо година след разпространението на шап в Странджа, никой от стопаните в Резово не се е осмелил да гледа пак животни.*

    Това е целта,УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА,а сега и селското стопанство и ще се почне масов,внос на стоки от СЪСЕДНА ТУРЦИЯ че трябва и те да се изхранват нали.КАКТО Е БИЛО И ПРЕДИ НА НАШ ГРЪБ.ПРЕДИ СА НИ ЗАСТАВЯЛИ ЛИЧНО ТЕ А СЕГО ГО ПРАВЯТ БГ ПРАВИТЕЛСТВА ТА.