Last news in Fakti

12 Януари, 2012 10:35 750 0

Оградата срещу шапа ще поскъпне

  • шап-
  • ограда

Загубите за миналата година са около 10 млн. лв.

Заради трудния терен се очаква оскъпяване на проекта за изграждането на ограда по границата ни с Турция, която ще ограничи преминаването на диви животни в района и евентуалното разпространение на шап. 270 километровото трасе се пресича от реки, дерета и труднопроходими зони, което ще усложни строителството по изграждането на съоръжението, предаде БНР.

7 млн лева осигури правителството за поставяне на оградата. Консорциум от фирми спечели обществената поръчка за изготвяне на инвестиционния проект за изграждане на съоръжение.

До 10 дни комисия от представители на областите Бургас, Хасково и Ямбол ще трябва да одобри или да изрази възражения по проекта. До края на месеца инвестиционният план трябва да се съгласува с трите области по границата ни с Турция, както и с ресорните министерства и ведомства.

Първият етап от изграждането на съоръжението започна през ноември. Оградата няма да следва плътно старото гранично съоръжение, голяма част от което липсва. Новото ограждение ще бъде с бетонови фундаменти, вкопани дълбоко в земята, за да не могат дивите животни да се провират отдолу.

Мрежата ще опасва цялата граница, но през нея ще може да се минава – чрез малко портали за хората. Предвидени са и по-големи - за автомобили и техника.

По проект от двете страни на оградата трябва да има път, широк два метра, и затова трябва да бъде изсечена част от гората. Строежът трябва да започне в началото на следващата година. Дотогава, за да не пламне пак шап, ЕК отпусна 890 000 евро за вземане на проби.   


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА