Last news in Fakti

9 Декември, 2011 19:52 958 1

МВФ понижи прогнозата си за България

  • мвф-
  • растеж

Кризата в Еврозоната е засегнала икономическото възстановяване на страната ни

Международният валутен фонд намали прогнозата за икономическия ръст на България за тази и следващата година, предаде Блумбърг. Това става ясно от заключителния доклад от редовната мисия на фонда, която приключи вчера. Кризата в Еврозоната е засегнала икономическото възстановяване на страната ни, смята световната финансова институция.

МВФ очаква през тази година Брутният вътрешен продукт а България да се увеличи с 1,9%. През септември прогнозата беше за 2,5%. През 2012 г. растежът ще се забави до 1,3% при обявени през септември 3,0%, пише още в документа.

Официалната прогноза на българското правитество първоначално бе за ръст от 2,9 на сто. След това тя беше ревизинара на 2,2%. Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че параметрите на приетия вече бюджет за 2012 г. са смятани при растеж от 1 на сто, но ако преди първото четене на закона това бе консервативен сценарий, то сега е определян като „оптимистичен".

"Въпреки добрите политики, възстановяването в България е засегнато от икономическото забавяне и продължаващата несигурност в Европа. Пътят напред е да се запази благоразумната фискална политика, да се усилят фискалните буфери, които да помогнат да се преодолее всяко влошаване на условията”, се посочва в съобщението на МВФ.

Експертите от фонда приветстват усилията за запазването на дефицита до 2,5 на сто за тази година и подкрепят целта от намаляването му до 1,35 на сто догодина. Инфлацията през 2012 г. ще бъде 3%, според МВФ.

Оттам подкрепят увеличаването на пенсионната възраст от догодина, защото това ще намали дупката в бюджета на общественото осигуряване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богомил Гигов

    0 0 Отговор
    удавените изплуват по бързо,защото са потънали одавна...