Last news in Fakti

20 Ноември, 2011 13:53 1 079 3

Синдикатите вън от Тристранката, готвят протест

  • синдикати-
  • дянков-
  • пенсиониране-
  • пенсии

Организират национална демонстрация срещу пенсионната реформа

Синдикатите вън от Тристранката, готвят протест - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ и КТ "Подкрепа" се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Двата синдиката организират национална демонстрация пред парламента и митинг-шествие на 30 ноември от 11.00 часа. Причината е несъгласието с пенсионната реформа, обявена от Министерски съвет, както и отнемането на класовете.

Двете причини за нашето недоволство са ясни - нарушено е безпардонно споразумението ни с управляващите, изпразнен е диалогът ни от съдържание, причина за решението ни е и планираното отнемане на клас прослужено време за работещите и увеличаването на пенсионната възраст. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Днес обсъдихме няколко мерки и решихме: двата синдиката да оттеглят делегациите си в тристранката, преустановяваме участието си в нея, а това означава, че тристранният съвет преустановява работата си в този вид, с всички последствия от това, добави той.

На второ място, ще организираме съвместна национална демонстрация, шествие и митинг пред НС на 30 ноември от 13 ч. Изразяваме и пълната си подкрепа за започващата на 24 ноември т.г. национална ефективна стачка на БДЖ всеки ден от 8 до 16 ч., отбеляза синдикалният лидер.

"Призоваваме всички наши структури по места да попитат депутатите от съответния избирателен район как ще гласуват за нещо, което тежко накърнява правата на избирателите", посочи в допълнение президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Ще искаме лична среща на най-високо ниво с премиера, защото той има отговорност за действията на своя екип и предполагам, че това ще стане следващата седмица, добави Тренчев. Ще уведомим за решението си международните организации на труда и посланиците на европейските страни, добави Тренчев.

Основните несъгласия на синдикатите се центрират около непремерените предложения на финансовия министър Симеон Дянков за увеличаване на пенсионната възраст, както и отмяната на т.нар. клас прослужено време, коментира Пламен Димитров. Нито спестените суми от 51 млн. лв., нито ускорените реформи през следващата година могат да обосноват подобно тежко нарушение на договорения режим на споразумението, под което стоят подписите на премиера, работодателите и синдикатите, припомни Димитров.

Не приемаме вдигането на възрастта за пенсиите. Показахме, че има и други източници за подобряване на събираемостта в хазната, продължи Димитров. От 1 януари трябваше да се криминализира неплащането на осигурителните вноски, но това не стана. Не приемаме с лека ръка да се неглижира споразумението, постигнато толкова трудно, повтори той. Обвинявам министър Дянков в лъжа. На два пъти поставих въпроса дали той има намерение за промяна в пенсионната система, той отрече, два дни по-късно заместникът на Дянков - Владислав Горанов говори точно обратното, подчерта Димитров. Ще продължим да браним доплащането за клас, защото то стимулира работещите да остават на работното си място, заяви синдикалният лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 първи отдел на....

    0 0 Отговор
    В тоягата е истината! Синдикатите не вършат работа а само изпълняват поръчки на управляващи и опозиция Всички до един са сътрудници на службите! ех народе прости ми народе.До кога????
  • 3 Гено

    0 0 Отговор
    НЯМА ПО ГОЛЯМИ МАФИОТИ И ЛИЦЕМЕРИ ОТ ПРОФСЪЮЗИТЕ.ЧИСТА МАФИЯ КОЯТО ПРАВИ ТОВА ЗА КОЕТО СЕ ПЛАТИ НА ШЕФОВЕТЕ И!КЪДЕ БЯХТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ ГОДИНИ КОГАТО ШИВАЧКИТЕ РАБОТЕХА КАКТО ПО ВРЕМЕТО НА МАРКС И ЕНГЕЛС -ПО 12-14 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО???КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО ХОРАТА ОБЕДНЯВАХА И НЯМАШЕ КАКВО ДА ЯДАТ???КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО СЕ ПРАВЕШЕ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ???ШЕФОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФСЪЮЗИ ЧАКАТ САМО НЯКОИ ДА ИМ ПЛАТИ ЗА ДА ИДАТ ПРИ КОНКУРЕНЦИЯТА И ДА ПРАВЯТ ПРОБЛЕМИ ИЛИ ЗАТВАРЯТ ФИРМИ!!!ЗАЩО АКТИВИСТИТЕ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ ДНИ ПОЧИВКА ОТ ДРУГИТЕ ХОРА В ПРЕДПРИЯТИЯТА???