Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 14:59 847 0

Т. Младенов: Премиерът е прав да ме критикува

  • тотю младенов-
  • синдикати-
  • бдж-
  • пенсиониране

Агенцията по заетостта ще търси работа на съкратените железничари

Т. Младенов: Премиерът е прав да ме критикува - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът е напълно прав. Работата му е да критикува тези министри и тези министерства, включително и мен, ако не са си свършили работата. Това заяви социалният министър Тотю Младенов по повод думите на Бойко Борисов, че дава „жълт картон“. „Аз трябва да направя всичко възможно, за да си свърша работата и това правя в момента", обясни той.

Младенов заяви, че винаги е готов да подаде оставка, когато премиерът каже, но за него в сегашната тежка ситуация много по-важно е да не престава социалният диалог. „Диалогът предполага компромис и от трите страни. Разговорите продължават и аз съм умерен оптимист по отношение на това, че чрез диалог ще стигнем до най-добрите решения, но са необходими реформи още от догодина и то, допълнителни от това, което бяхме планирали“, каза още социалният министър, който по-рано днес имаше среща с лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

По думите на Младенов изводът от проведената среща е, че не са изчерпани формите на диалог между работодатели, синдикати и правителство. „Ще направим всичко възможно да продължим добрия социален диалог и да продължим с реформите, нещо, което е изключително важно сега", допълни той.
„Възрастта ще се наложи да се вдигне от 1 януари. Първоначално е казано с колко, но предстои диалогът“, лаконично обясни министърът. Според него е по-добре това да се направи сега, за да не се установи, че догодина заради задълбочаващата се криза ще се наложат още по-драстични промени в тази област.

„Натискът върху осигурителните системи в цял свят заради кризата става огромен и ние сме длъжни да гарантираме на сегашните и на бъдещите пенсионери пенсиите. Затова го правим“, подчерта министърът.

„За БДЖ, на синдикатите казах следното нещо - ако искаме да спасим системата на железниците, ако искаме да запазим хилядите хора, които работят там и системата като цяло, трябва да се направи тази реформа много бързо. Дал съм задача на Агенцията по заетостта още отсега да работят по профилите на онези, които им предстои да бъдат съкратени във връзка с реформата, за да може да им се окаже максимална помощ“, каза още Тотю Младенов.

Запитан къде се прави социалната политика в България – в социалното или във финансовото министерство,  Младенов каза само: „Ние сме си разпределили функциите в Министерски съвети, те се ръководят от премиера и мисля, че всичко е наред.“

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА