Last news in Fakti

8 Април, 2017 12:10 1 374 5

Бежанците няма да имат повече привилегии от българите

  • бежанци-
  • българи-
  • интеграция-
  • постановление 208-
  • гълъб донев

Това увери социалният министър Гълъб Донев

Бежанците няма да имат повече привилегии от българите - 1
Снимка: БТА, Гълъб Донев - вторият от ляво надясно

Бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите, увери социалният министър Гълъб Донев пред "Дарик". Вчера в интернет бе публикуван проект на наредбата, уреждаща реда на интегриране на бежанците. Предходният вариант беше отменен от Министерския съвет по настояване на президента Румен Радев.

Социалният министър обясни, че основната задача пред екипа, работил по проекта, е да определи критериите за интеграция на чужденците, начинът, по който се прави оценка доколко процесът е положителен и маркиране на трудностите в него, ефективно звено за контрол, оценка за националната сигурност и възможни рискове.

Той увери, че България не е застрашена от спиране на еврофондовете, ако няма такъв документ. "Единствените средства, по които страната е получавала пари е от Фонда за убежище и интеграция на лица, преместени от други страни като Гърция или Турция. За тях се отпускат определени средства, за да се интегрират в обществото", каза министърът.

Той подчерта, че всички чужденци, които са получили убежище или международна закрила, имат равни права с българските граждани и няма да се ползват от привилегии. Бежанците ще получават съдействие за намиране на жилища, но не и средства да си плащат наема. Освен това ще имат право на социални помощи, които по нищо не се различават от тези за българите, увери Донев. Бежанците ще могат да ползват всички услуги на бюрата по труда в страната, но няма да имат предимство при намирането на работа.

В наредбата е определен срок от една година като продължителност на споразумението за интеграция. През това време чужденецът трябва да си намери работа и да научи български език, да не нарушава законите, да уважава местните традиции. След това ще се направи оценка дали реално се е интегрирал в обществото.

До момента няма нито едно сключено споразумение за интеграция, няма и интерес от страна на чужденците. "Причината е, че голяма част от бежанците не желаят да останат в България", обясни социалният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 2

    12 0 Отговор
    Интеграцията е като тангото- за нея са необходими ДВАМА! Ако един чужденец НЕ ХАРЕСВА България и българите , поради факта, че България е секуларна/ светска/ държава, че тук живеят МНОГО българи, които сме атеисти, че светските закони са НАД РЕЛИГИОЗНИТЕ ЗАКОНИ, независимо от коя религия и че неспазването на СВЕТСКИТЕ, А НЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ закони води до затвора ; че жените тук ИМАМЕ РАВНИ ПРАВА С МЪЖЕТЕ, имаме право да работим всички видове професии, имаме право и да изискваме равно заплащане с мъжете за една и съща длъжност; че имаме право да живеем самостоятелно от родителите си ,независимо, че не сме омъжени, че имаме право да учим в университети и доста от нас са много умни/ понякога - по-умни от доста средностатистически български мъже/ че МНОЗИНСТВОТО в България сме българите, а не араби/ мюсюлмани/ руснаци/ турци; че българите имаме СВОИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ- КАТО НАПР. ЛАЗАРУВАНЕТО И БЪДНИ ВЕЧЕР, които ДЪРЖИМ да бъдат уважавани в СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА, никаква интеграция няма да се случи! Не може един чужденец в сърцето си да не ни приема, да се счита за по-висше същество от нас, защото религията му така му диктува, да не приема С УВАЖЕНИЕ българските ни традиции, и да искате той да се интегрира в българското общество! Българите имаме шесто чувство за такива лицемери и веднага усещаме противоречията у чужденците по гореописаните въпроси.
  • 2 ЧичиСкручи

    4 0 Отговор
    Стигат ни и турците - Ердоган: Никакво семейно планиране, ще се множим... „Ние ще се множим, ще увеличаваме потомците си. Говорят за планиране на населението, контрол на раждаемостта. Никое мюсюлманско семейство не може да има такъв подход“, заяви Ердоган в реч в Истанбул, излъчена по телевизията.
  • 3 шибария

    2 0 Отговор
    "Бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите,"
    Аааа що ве дайте им повече права на циганите, как давате само права и пари. Не може така, ще обидите чужденците. Какво ви пречи вземете още от истинските българи те така и така права нямат само задължения, че още едно ли ще ги събори та вземете от тях и давайте на навлеците !?
  • 4 мда

    1 0 Отговор
    "бежанците" имат само едно право - да бъдат съдени за нелегално преминаване и депортирани след като си излежат присъдата
  • 5 Българка

    1 0 Отговор
    Защо Бойко и Росен не си вземат в къщи по едно семейство бежанци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове