Last news in Fakti

11 Април, 2017 17:28 4 572 15

Каритас България: Бежанците са нежелани и гонени

  • бежанци-
  • българия-
  • криза-
  • ватикан-
  • отец паоло кортези

Но днес, ситуацията е напълно различна. Разочаровани от настоящето, с голямо недоверие в бъдещето, българите не мислят, че могат да спасят дори самите себе си

Каритас България: Бежанците са нежелани и гонени - 1
Снимка: АП/БТА

В България мигрантите не са добре дошли. Това е драматична ситуация за тези, които бягат от родините си в търсене на по - сигурно място. На мигрантите се гледа като на заплаха, макар че се отнася за много малко хора. Понякога, да приемеш семейство бегълци става причина за разделяне на едно цяло градче. Това коментира официалният вестник на Ватикана „Осерваторе Романо“.

Случи се, например, в Белене, където енорийският свещеник отец Паоло Кортези, италианец, пристигнал в България през 2010 г., поиска да приюти едно семейство сирийци: баща и майка с две деца.

Те са пристигнали в България през Гърция,

ползвали са се от правото на настаняване според плана на Европейската общност и всичките им документи са били редовни. Но много от местните жители, обясни свещеникът, не са ги искали в града си, защото са се страхували, че след тях ще пристигнат още хиляди и ще им станат „конкуренти” при търсенето на работа, което в този район е особено трудно. Последвали са протести на площада и накрая, кметът е отказал да регистрира семейството, което е било принудено да си потърси място в един по - голям град, където присъствието им ще остане незабелязано. А отец Паоло Кортези е получил смъртни заплахи.

Каритас България: Бежанците са нежелани и гонени

„Хората не ги искат в техните градове”, обяснява Емануил Паташев, генерален секретар на Каритас България. Още от началото на конфликта в Косово, благотворителната организация е на първа линия в помощ за бегълците. Миналия февруари, в София беше открит нов център за помощ на мигрантите. „Подпомагаме ги във всичко, да получат документи, да си намерят дом, да научат български език, да си търсят работа. Българите - добавя генералният секретар на Каритас - страдат от неоснователен страх. Макар че имаме много доброволци, също и некатолици, които помагат на мигрантите, все пак,

никой от тях не желае да дава къщата си под наем на мигранти, дори в столицата София.

А в малките градове ситуацията в този смисъл е още по - лоша”. По негово мнение, „В България въпросът за мигрантите е в застой. На хартия, страната е поела задължение относно приемането и интеграцията на бегълците, но в действителност, властите не правят нищо, разглеждат документите и прехвърлят на неправителствените асоциации бегълците, като се надяват такива да идват все по - малко. За държавата - заключва Паташев - е много по - важно да построи стена на границата с Турция”.

И все пак, преди около 70 години, на 9 март 1943 г., българите са предотвратили депортирането на евреите в концентрационните лагери.

Но днес, ситуацията е напълно различна.

Разочаровани от настоящето, с голямо недоверие в бъдещето, българите не мислят, че могат да спасят дори самите себе си, обясняват социалните работници.

Проблемът с приема на мигранти на Балканите се наблюдава само в България, въпреки че е член на Европейската общност. Мигрантите преминават само транзит през Сърбия и Македония, има няколко хиляди души, блокирани на затворената граница на Унгария. София, обаче, е приела едва 13 хиляди. В страната има лагери за бегълци, но след като получат статус на международна защита, мигрантите трябва да се срещнат с трудностите, често с невъзможността, например, да си намерят дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асгард

    51 1 Отговор
    Няма как нация режеща глави с ножки ,изнасилвачи и прочие да бъде добре дошла.на такъв г@з такъв К@Р...
  • 2 Горд Българин

    53 0 Отговор
    На нас такива терористи, убийци, изнасилвачи и всякакви престъпници не ни трябват. Ние сме християнска държава и нямаме нищо общо нито с религията им нито с вярванията и разбиранията им за живота. България е вече разрушена и опустошена държава без никаква икономика и за това под въпрос е оцеляването на собственото и население, а какво остава да бъдат настанени тук и други, които искат само да лежат на социалната ни система. Ние да не сме Германия. Който ги е поканил той да си ги обгрижва. Ние не сме. Ей оная луда немска бабушкера да се грижи за тях толкова като ги иска.
  • 3 Гост

    39 2 Отговор
    Такива главорези не ни трябват.Пращайте ги при гн.Тръмп.
  • 4 Лопатата

    35 1 Отговор
    Каритас България: Бежанците са нежелани и гонени.
    Колко са прави! Да вземат да го преведат на арабски и да им го набият в тъпите кратуни на пишман-бежанците още там.
  • 5 Лупи

    38 1 Отговор
    Значи може за тая паплач да се строят общежития, да им се дава храна, която те хвърлят или продават на черно, а пенсионери да са наблъскани в частни нелегални старчески домове, да тънат в мизерия по панелките си или по селата в къщи строени преди 100 години и неремонтирани нали? Може да се заделят милиони за тия изнасилвачи, а не може да се построят къщи на хората засегнати от наводнения и бедствия нали? Не може да се дават 160 лв на месец, 160 ЛЕВА БЕ на българси гражданин да оцелява, а издръжката на една тарамбука да е в пъти повече! Това е престъпление към собствения ти народ и тия хора дето са допуснали това са за въжето!
  • 6 маиааккдак

    35 1 Отговор
    който иска да си ги взима ,ние не ги искаме ,неможе да ходат забулени тука и да викат алах акбар ай с....р малко ли цигани имаме
  • 7 шшш

    35 1 Отговор
    Там където тези престъпници "добре дошли" например в Германия ,какво стана --изнасилват жени и деца.Всички са с бойна подготовка в лагерите на ИДИЛ. Практиката такава искаш не искаш ИДИЛ те кара насила да се биеш на тяхната страна- убиват всички ,така че тези отрепки не ни трябват.Питайте жертвите които са сгазени от камион...Най важно те имат една цел да убият неверници- нас...
  • 8 гост

    36 0 Отговор
    България 500 години се е нагледала на ислямисти,така че Германия да си ги приема и да си отглежда. За това българите които не са късопаметни не ги искат в държавата така наречените"хора"Тъй като западна Европа не е била под турско робство и сега е ред на тях.
  • 9 Бай Коста

    22 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В страната има лагери за бегълци,"
    Бегълци, бежанци или мигранти, почти всички са тарикати, търсещи среда за свободно размножаване.
    Повечето сами разтуриха рдината си и сега се местят да разтурят още нещо.
  • 10 ffffff

    0 12 Отговор
    Нещастни хорица нищо човешко ли не е останало в душите ви

    Коментиран от #11

  • 11 Ала баланица

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "ffffff":

    Ето малко човещина: "Изповед на една лекарка:
    Мюсюлманите отказват да бъдат лекувани от жени, но това не им пречи нагло да опипват и често да се опитват да изнасилват жени от персонала – потресени лекарки и медицински сестри, които се опитват да им помогнат. Най-нагли били африканците. Те директно дърпали служителки на болницата, изваждали си ги пред тях и им налитали. Налага се ПЕСРОНАЛА ДА СЕ ДВИЖИ НА ГРУПИ С ПОЛИЦЕЙСКИ ЕСКОРТ. Те буквално са завзели сградата…………….В Мюнхен и в други градове в Германия, както и в Швеция има същинска епидемия от изнасилвания! Почти 100% от зверствата са извършени от мигранти!
    Всичко е плувнало в боклуци. Те уринират и се изхождат по ъглите, като същински животни, миризмата е непоносима. Сношават се по тоалетните и даже в коридорите, не могат да бъдат спрени......... Всеки трети е болен от СПИН, но масови са и зарази като сифилис и туберкулоза
    ............. Децата им са също в изключително тежко състояние. Не полагат грижи за тях, не ги хранят, не ги къпят и буквални ни хвърлят в ръцете полумъртви бебета и ни казват „Оправяйте се“.Едно такова бебе умира въпреки, че за спасяването му са положени неимоверни усилия от най-добрите лекари в свръхмодерна болница – лекари, които после горчиво съжаляват! Семейството на бебето подивели, извадили ножове и започнали същинска сеч в болницата. Изключително уважаван лекар е брутално наръган, спасен е на косъм. И други лекари и персонал са с ужасни наранявания. http://bradva
  • 12 Тука има тука нема

    10 0 Отговор
    НАГЛА антибългарска кампания - има една единствена цел- да дискредитира българския народ и му окаже натиск да направи нови компромиси със своя суверенитет и териториална сигурност.
  • 13 ЕБ И ГИ

    7 0 Отговор
    Да ходят в Саудитска арабия Катар и др мюсулмански държави.
    Чии го търсят в Европа .още повече у нас.
  • 14 МАК

    7 0 Отговор
    Вън на тази безполезна примитивна пасмина!!!
  • 15 ШАРАН БГ

    0 0 Отговор
    Народите от Западна Европа са наясно с нещата. Те са и потърпевшите... От атентат в последните години, там из Запада, да е загинал поне един политик !!??Техните политици са алчните и продажни екземпляри, които засират държавите си. И естествено това е под диктовката на "приятелите"оттатък Голямата локва!! Това е нелицеприятната истина. Че Меркел е толкова тъпа, да си пълни държавата с чалми ?? Не мога да повярвам. Върши го под диктовка! И ако един имащ човек може,например,да си позволи да приеме в дома си един "неизвестен" / с надеждата да е добър човек/ , то голгъзия българин как да реагира? Понеже месечно разполага с огромни суми от 80 - 100 - 300 евра и нищо не знае за любвеобвилните мюсюлмани / де от дядо и баба, де от дядо Вазов /, КАК ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИ ???? И що за глупости: " Бежанците няма да имат по-вече привилегии от българите" Че те още като прескочат оградата и държавните органи ги обгрижват - превозват, настаняват, хранят, поят и т.н. Ами кой прави сметката на разходите по хората , които се занимават с тези "бежанци ". Някой да се е загрижил за някого в Северозападна България, Източните Родопи, в щата Дейли Орманс ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове