Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 19:28 1 175 0

Синдикатите: Стачката в БДЖ е законна

  • бдж-
  • стачка-
  • синдикати

Готвената стачка на железничарите е законна. Това контрастановище разпространиха в съобщение синдикатите, след като по-рано днес ръководството на БДЖ заяви на пресконференция, че ефективната стачка в четвъртък противоречи на закона и подкрепите я служители ще бъдат санкционирани.

„Всякакви манипулации от страна на ръководството на БДЖ, главни юристи и др. целят сплашване на работниците и служителите, които заявиха своята готовност за стачка. Такава груба манипулация, натиск, с искането за поименни списъци на тези, които ще стачкуват, не са извършвани през 22-те години на преход в България”, твърдят в позиция лидерите на стачните комитети Петър Бунев, Розен Зарков и Екатерина Йорданова.

Синдикатите са категорични, че единственият легитимен орган, който може да се произнесе за законността на стачката, е българският съд.

„Стачката е законна, защото представлява процедура, която е започнала през месец март тази година и се явява естествено продължение на Едночасовата предупредителна стачка за предявени вече и неизпълнени искания по чл. 3 от ЗУКТС (бел. ред. Закона за уреждане на колективните трудови спорове)”, аргументират се профсъюзите.

„Според арбитражното решение е осигурено минималното транспортно обслужване и е спазен закона, а действията за събиране на предварителни поименни списъци за участие в ефективната стачка от страна на ръководството на БДЖ ЕАД са незаконни и противоречат на чл. 50 от Конституцията и чл. 18 от ЗУКТС”, се казва още в тяхната позиция.

„Братя и сестри железничари, арогантността на мениджърския екип на „Холдинг БДЖ” ЕАД достигна своята връхна точка. За всички груби нарушения на човешките ни права ще бъдат уведомени европейските и световни синдикални структури и Международната организация на труда”, пишат профсъюзите до железничарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА