Last news in Fakti

12 Април, 2017 12:27 29 806 17

И тракторите вече с винетка

  • трактори-
  • винетка
И тракторите вече с винетка - 1

Служебният кабинет въведе винетка за трактори и друга земеделска техника.

Годишната такса ще се плаща на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще бъде между 30 или 100 лева, в зависимост от широчината на самоходните превозни средства.

По досегашния режим на закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника са били издадени общо 254 разрешителните за последните две години. Очаква се за половината от тях да бъде заплатена такса през тази година.

Статистиката сочи, че през 2015 г. в България са регистрирани 2169 нови трактори и комбайни, което е абсолютен рекорд след влизането на страната в Европейския съюз. Това сочат данните на Контролно-техническата инспекция (КТИ) към министерството на земеделието за миналата година

Промените са във връзка с изменения в Наредба №11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства – относно движението на колесните трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника.

В документа се предвижда издаването на едногодишно разрешително за движение на този вид превозни средства. То ще бъде валидно за посочената в заявлението за издаване на разрешителното област и граничещите с нея области и ще важи само за пътищата от първи, втори и трети клас, които не са включени в приложение №6 към Наредбата.

Проблемът с въвеждането на винетка за тракторите се обсъждаше още по времето на Кабинета Борисов-2.

Въвеждането на винетка за тракторите и селскостопанска техника отменя някои от сега съществуващите изисквания.

В момента за движението на извънгабаритна техника има специален режим. Подава се заявление до собственика на пътя - пътната агенция или общината, след което се чака издаване на разрешение от администрацията и се заплащат такси. В искането за разрешително се посочва и маршрута на движение, който се съгласува и с КАТ.

Според наредбите на пътната агенция извънгабаритна е техника с широчина над 2,55 метра, или пък височина над 4 метра. Има изисквания и за тежест. Всички комбайни и трактори с прикачен инвентар автоматично влизат в категорията „извънгабаритни“, тъй като са по-широки от 2,55 метра.

Таксата за извънгабаритни машини е от 35 стотинки на километър, ако широчината е с до 50 см над разрешеното (т.е. до 3,05 м) и достига до 2,23 лв. за 6,05 м широчина, плюс 1,96 лв. за всеки започнат метър над 6,05 м. Отделно за определяне на специален маршрут се събират 70 лв., а самото разрешително се издава до 5 работни дни. Цената е 140 лв., ако разрешението се издаде за един ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    20 1 Отговор
    И са комшията ше ми дигне нафтата !!!! Ужас !!!!
  • 2 оnq s konq2

    8 0 Отговор
    Щи дигне плявата
  • 3 Гошо

    0 2 Отговор
    Абе други ми рипа ама айде ;)
  • 4 onq s konq3

    0 0 Отговор
    ako tragtora e benve shtre ima li vinetka
  • 5 Кобрата

    13 0 Отговор
    Айде пак ся...сух, сух, сух...вътре, вътре, вътре...целият, целият, целият
  • 6 Гого

    20 1 Отговор
    Очаквам и инвалидните колички и балистичните ракети да са с винетка. То във България плащаш за дупки а не за пътища.
  • 7 Бубо

    12 0 Отговор
    Нема се плашите, сега като се върне Свинетка ще сложи винетки и на велосипедите и на ръчните колички, а след Нова Година, както каза и някой в коментарите и инвалидните колички ще имат м.нетка
  • 8 Оня с багера

    8 0 Отговор
    Скоро ще очакваме и винетки за самолетите , преминаващи над България ... Специални патрули ще следят и за превишена скорост на самолети , глобите ще са солени ... Пазете се !!!
  • 9 Обикновен Гражданин

    10 0 Отговор
    Не знам за Винетки на Тракторите , но за гражданска отговорност на ромите с каруци си е наложително скоро пизнат пострада каруцар го блъсна нанесе щети по колата а мвр-то написа акт на шофьора... На каруцара не бил техен случай и така ,застраховка каруцата няма и щетите си ги поемаш сан ...
  • 10 mitko kulturista

    5 12 Отговор
    Естествено ,че ще си плащат винетки! Щом минава през път от такава категория то е и логично. Даже трябва и някакъв висок данък да плащат собствениците на трактори и комбайни заради състоянието в което е пътното платно след тяхното преминаване!
  • 11 Jack Bauer

    5 8 Отговор
    Нормално е тракторите да са с винетки. През последните няколко години гледам че се движат по пътища от първокласната и второкласна мрежа а не по "черните" селскостопански пътища.
  • 12 некойси

    5 0 Отговор
    Махни махни ... имам 3 дрона, утре ако поискат и за тях винетки какво ще го правя?!
  • 13 Широко затворени очи

    5 0 Отговор
    Не е ясно защо транзитно преминаващите Тирове не заплащат такси от 12 евроцента за км както е в Сърбия и Германия - трябвало да има ТОЛ система че тогава - разстоянията са известни ?!?Колкото до винетките за селскостопанска техника нека има такси към общините и винетки за такава техника когато се налага транспортиране или работа вдруга община или област.
  • 14 бУлгария

    3 0 Отговор
    е къде да му лепна винетката на дт14 то то няма кабина ?

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 министър на транспорта

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "бУлгария":

    АБЕ бих ти казал къде да си я залепиш, ама ще ми изтрият коментара..... муахахахахахахахахаахах
  • 17 Зализания тракторист пред заплата

    2 0 Отговор
    Както е тръгнало ши турят винетки и на велосипедите.....Мога да им дам съвет : за детско колело тип триколка-една цена ,за подрастващи деца-друга цена ,и за възрастни-трета цена . Малоумници колкото щеш....Бас ловя ,че някой дебелог.з чиновник си е бъркал с молив в ухото и си е чудил каква простотия да измисли за да си оправдае не малката заплата.....Ей тая хазна няма напълване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове