13 Април, 2017 10:17 3 302 9

Мика Зайкова: Вдигането на минималната пенсия ще разруши осигурителния модел

  • зайкова-
  • пенсии-
  • осигурителен модел
Мика Зайкова: Вдигането на минималната пенсия ще разруши осигурителния модел - 1
Кадър бТВ

Повишаването само на минималната пенсия ще е абсурдно решение, защото така се разрушава осигурителният модел. Това каза пред bTV икономистът Мика Зайкова.

Тя прогнозира, че така ще се стигне до хаос в системата и хората ще се демотивират. „Няма да има предвидимост, тъй като всеки иска да знае в края на пътя ще има ли система, ще има ли пари и колко ще са те, за да знае как да работи и как да се осигурява”, коментира Зайкова.

494 000 души получават социални пенсии за инвалидност. Между 70 и 90% от тези пенсии са с фалшиви решения на ТЕЛК, каза от своя страна бившият депутат от НФСБ Димитър Байрактаров.

По думите му така се източват общо над 700 млн. лева – 324 млн. лв. от бюджета годишно плюс още 400 млн. лв., тъй като тези хора ползват голям пакет от данъчни облекчения.

Според Мика Зайкова максималният осигурителен доход от 2600 лева или трябва рязко да се вдигне – до 5400 лева например, или въобще да го няма.

„Тези хора вече са демотивирани, защото един фалшив инвалид получава 150 лева, ако е пенсиониран с над 71% инвалидност, а ако е пенсиониран с 90% инвалидност, той получава по-висока пенсия от този, който е работил и получава минималната пенсия”, отбеляза още Байрактаров.

„Ако се запуши дупката и се вдигне таванът на осигурителния доход, парите ще са достатъчно”, смята Зайкова. Според нея, за да бъдат коригирани всички пенсии, са нужни около 1,5 млрд. лева.

Според Байрактаров пък са необходими 750 млн.лева, за да стане минималната пенсия 300 лева и да бъдат индексирани всички пенсии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясен

    20 3 Отговор
    Тези така нарекли се "патриоти", са жалки измамници, провинциални тарикати, които са си въобразили, че политиката е игра за лумпени. Мика Зайкова е много точна.Бурята вече се оформя, въпрос на време е кога ще се развихри.
  • 2 гост

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Между 70 и 90% от тези пенсии са с фалшиви решения на ТЕЛК, каза от своя страна бившият депутат от НФСБ Димитър Байрактаров: това е ясно и очевадно, понеже инвалидните пенсии се увеличават главолмно през последните 10г и е ясно, че току-така инвалиди не са се пръкнали. Има си начини, обикаля се, издирват се хората и се проверява тяхната болест от специализирани комисии. По-добре да се направят разходи от 500лв на човек, за да се премахнат и осъдят по бърза процедура те и измамните лекари, отколкото всеки да си мълчи и измамниците да си получават ежемесечно паричките. Честните граждани живеят много по-зле от лентяите, понеже държавата им го позволява, корумпираните лекари им помагат и системата е зле заради всеки измамник поотделно: натрупайте стотици хиляди измамници и това е картинката.
  • 3 незнайко

    12 0 Отговор
    Да спрат фалшивите пенси ! 70-90% фалщиви, дали е вярно ? Ако е вярно, защо няма наказани и с отнети пенсии ? Лесно е да се говори НАИЗУСТ. Защо не предложи методика за инвалидните пенсии, като е толкова умна госпожа Зайкова ? Защо не спомене нещо за циганите с помощи за майчинство на непълнолетни ? Там нещата са още по трагични.

    Коментиран от #6

  • 4 Пеньо

    5 1 Отговор
    Мая общата, защитничката на бедните и онеправданите, дали знае, че има пенсии от порядъка на 200 лв на хора с трудов стаж над 40 години! Аз пък знам къде са липсващите пари!

    Коментиран от #5

  • 5 дърти дийдс

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Баба ми, като детска учителка със подобен стаж получава 190 лв!!!!! На месец! Баща ми редовно и пазарува с негови пари и купуваме електроуреди, плащаме ток, вода и т.н.
    Станеш ли пенсионер в Л..нария УМИРАШ!
    Тва е положението! Пари за пенсии няма, модела отдавна е разрушен и идеята на "пара-имащите" комунета е всички да умират преди пенсия, това е политиката на политическата мафия у нас.

    Коментиран от #8

  • 6 Ала баланица

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Лично познавам такъв "инвалид"- много му е тежко положението с тегло около 140кг при височина около175м. Кара нонстоп джипа( според него старичък на 5 години), защото трудно се побира в друго ПС, изморява се и се изпотява от обилното похапване на любимия печен бекон.
  • 7 гост

    3 0 Отговор
    Мика, върви ти да живееш със 160лв да те видим не са ли малко. Трябва да стане 300лв, съгласен съм, но да се проверят всички ТЕЛК-ове, да се спрат социалните добавки като винетки, изискване за нови инвалидни колички и др., да се спрат социалните на непълнолетните цигани. Системата ще се напълни с пари ако не е източвана и ще има достатъчно за пенсии от по 300лв и необлагаем минимален доход от 500лв.
    Както живееш с 1200лв, така ще живееш и с 1000лв, но има екзистенциален минимум и той трябва да бъде гарантиран от държавата, за която си си дал здравето, плащал си си вноските и си се трудил. А не за тези, които само крадат, мамят и лъжат, за тях да има стотици левове, а за истинските пенсионери да няма.
  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "дърти дийдс":

    Точно това, е: работил 40г, дал си младостта и взима 190лв, а циганката родила 5 деца, 2 от които вече и те са родили и взима 900лв помощи, я за ТЕЛК, я за социална пенсия, я за детски, я за приемен родител на детето на братовчедка си. И така мързеливите цигани живеят по-добре и никой няма да отиде да работи за 300лв, след като получава от детски и социални толкова. По-добре да се хване на черно и да заработи по 20-30лв на ден, отколкото да търси нормална работа.
    Ала на Запад си има инспектори и като взимаш ТЕЛК, а работиш като вол някъде, идват съдят те и им изплащаш до стотинката обратно. У нас който не е поискал, той не е точил системата. Има стотици фирми фантоми със заплати на циганки по 2х.лв, само личните им карти събират и това е. Така е и в болниците, затова натиснаха да падне пръстовия отпечатък, да могат да продължат със схемите.
  • 9 Бургас

    1 0 Отговор
    Погледнете какви опитни икономисти имаме и най-вероятно затова сме в такава стабилно затънала страна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове