Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 13:50 833 0

Борисов ще ръководи Тристранката

  • борисов-
  • синдикати

Синдикатите се връщат на масата за преговори

Борисов ще ръководи Тристранката - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще води утре среща в тристранен формат между синдикатите, работодателите и правителството. Срещата е насрочена за 11.00 часа, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той заяви, че е оптимист за социалния диалог след проведените разговори днес при министър-председателя.

Напрежението между синдикати и правителство е предизвикано от обявеното на финансовия министър намерение от 1 януари 2012 г. пенсионната възраст за бъде увеличена с 1 година. Профсъюзите обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще проведат протест срещу планираната пенсионна реформа на 30 ноември.

В неделя Борисов предупреди с „жълт картон” социалния министър Тотю Младенов, тъй като не се справил да обясни се налага вдигане на пенсионната възраст. Самият Младенов заяви, че оставката му е най-лесното нещо, но би било безотговорно, защото трябвало да се прави реформата и да се възстанови социалния диалог след напускането на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В понеделник в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, КНСБ и КТ „Подкрепа” призова министър-председателя внимателно да оцени действията и поведението на председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, причинил взривяването на социалния диалог, и да вземе нужните управленски решения.

Предложенията на финансовото министерство противопоставят правото на заслужена пенсия на работниците и служителите, изпълнили условията на закона на правото за увеличение на пенсиите, заложено също по закон.

КНСБ и КТ „Подкрепа” си дават ясна сметка, че с оттеглянето си от НСТС социалният диалог в България практически и юридически се преустановява, се казва още в документа. „За това сме длъжни да уведомим всички европейски и международни институции, които имат отношение към този изключително важен инструмент – Европейска комисия, Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите и Европейската конфедерация на профсъюзите“, заявяват синдикатите. 

„Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно ефективните решения за изход от кризата и за подобряване жизненото равнище на българските граждани, в създалата се ситуация, вече е единствено Ваша отговорност и правомощие”, се посочва в заключение.

Врече вечерта премиерът заяви, че министър Дянков има пълната му подкрепа и доверие, но „малко избърза с обявяването на пенсионната реформа“. „Това подлежи на разговори, на дебат”, посочи премиерът, като допълни, че в сряда ще се срещне със синдикатите.

Според Борисов „пенсионната система ще оцелее само още 2-3 години, ако не се реформира“. „Ако продължим в тази лъжа, можем още 2-3 години да изкараме“, подчерта той и допълни, че след този период държавата ще опре до помощта на Международния валутен фонд и той ще наложи вдигане на пенсионната възраст, уволнения в публичния сектор и намаления на държавни заплати.

„Така е конструирана пенсионната система, че или трябва да продължим да я субсидираме със средства от Републиканския бюджет, или трябва да я сменим", каза още Борисов. Премиерът призна, че има 1.2 млн. души в сивия сектор, които не плащат здравни осигуровки, а в същото време държавата харчи милиарди за здравеопазване.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА