Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 12:14 953 0

Провал на помирителната среща при премиера

  • синдикати-
  • пенсиониране-
  • борисов

Синдикатите напуснаха, НСТС бил е незаконно свикан

Провал на помирителната среща при премиера - 1
Снимка: БГНЕС

Тристранната среща в Министерски съвет приключи. Синдикатите излязоха от срещата минути след началото на разговорите с мотива, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е незаконно свикан, обясниха техните представители.

Преди срещата синдикатите обясниха, че може да я напуснат, тъй като са получили покана за заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а вчера при премиера са се разбрали просто за тристранна среща.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че това не може да бъде заседание на тристранния съвет, тъй като не е спазен законовия срок за свикването му – три дена преди разговорите. „Това е тристранна среща за това как да се укрепи социалният диалог“, посочи Пламен Димитров.

При редовно заседание на Тристранката дори синдикатите да са против пенсионните промени, те се смятат за обсъдени по законовия ред. Заради това Евгений Душков от КТ "Подкрепа" обяви, че ако правителството опита да легитимира пенсионните промени по този начин, те ще напуснат срещата.

Ако на този Национален съвет се опитат да подменят нашите решения, т.е. – да го използват за консултиране и по този начин да бъдат внесени промени в Кодекса за социално осигуряване чрез бюджета на държавата, ние няма да участваме в такъв съвет. Ще си излезем и няма да легитимираме съвета, посочи той.

Напрежението между синдикати и правителство е предизвикано от обявеното на финансовия министър намерение от 1 януари 2012 г. пенсионната възраст за бъде увеличена с 1 година. Профсъюзите обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще проведат протест срещу планираната пенсионна реформа на 30 ноември.

В неделя Борисов предупреди с „жълт картон” социалния министър Тотю Младенов, тъй като не се справил да обясни се налага вдигане на пенсионната възраст. Самият Младенов заяви, че оставката му е най-лесното нещо, но би било безотговорно, защото трябвало да се прави реформата и да се възстанови социалния диалог след напускането на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В понеделник в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, КНСБ и КТ „Подкрепа” призова министър-председателя внимателно да оцени действията и поведението на председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, причинил взривяването на социалния диалог, и да вземе нужните управленски решения.

Във вторник премиерът заяви, че министър Дянков има пълната му подкрепа и доверие, но „малко избърза с обявяването на пенсионната реформа“. „Това подлежи на разговори, на дебат”, посочи премиерът, като допълни, че в четвъртък ще се срещне със синдикатите.

Според Борисов „пенсионната система ще оцелее само още 2-3 години, ако не се реформира“. „Ако продължим в тази лъжа, можем още 2-3 години да изкараме“, подчерта той и допълни, че след този период държавата ще опре до помощта на Международния валутен фонд и той ще наложи вдигане на пенсионната възраст, уволнения в публичния сектор и намаления на държавни заплати.

„Така е конструирана пенсионната система, че или трябва да продължим да я субсидираме със средства от Републиканския бюджет, или трябва да я сменим", каза още Борисов. Премиерът призна, че има 1.2 млн. души в сивия сектор, които не плащат здравни осигуровки, а в същото време държавата харчи милиарди за здравеопазване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА