Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 13:09 1 223 0

Възможна е фермерска блокада на пътища

  • фермери-
  • зърнопроизводители-
  • пари-
  • стачка-
  • земеделци
Възможна е фермерска блокада на пътища - 1
Снимка: БГНЕС

Протестиращите земеделци и ресорният министър Мирослав Найденов не успяха да заровят томахавката. Резултатът – протестната акция продължава за неопределен период от време. „Не получихме никакви нови предложения“, обясни провала на срещата пред Факти.бг Ангел Вукодинов, председател на Националната организация на зърнопроизводителите.

Земеделските производители настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като в проекта за Бюджет 2012 тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите. Ето защо те искат среща и извинение от финансовия министър Дянков.

Такова бе дадено от финансист №1 в един от сутрешните блокове: „Извинявам им се, ако темата не е за пари. Ето, на всички зърнопроизводители се извинявам“.

Само средствата за единица площ се намаляват, уточни Найденов, като вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева.

Според Вукодинов остава вариант за среща с премиера Борисов като възможен изход от ситуацията.

Възможно е да се стигне и до транспортна блокада. „Ако нещата продължават така, не знам доколко ще може да се контролира процеса на протестите“, коментира браншовикът.

Вчера фермерите изкараха трактори и машини на протест по пътищата на страната, придвижвайки се от точка до точка. По данни на Вукодинов в акцията са се сключили над 3000 машини и двойно повече хора.

Т. нар. Руски паркинг пред ГКПП Капитан Андреево е един от най-многочислените сборни пунктове на недоволните стопани, където са струпани няколкостотин машини. Вукодинов коментира, че не може да се гарантира, че те няма да блокират границата: „Не знам какво ще направят, хората си изразяват протеста“.

На Дунав мост също има няколкостонин машини, както и в района на АМ „Тракия“ до Пловдив.

С близо 200 млн. лева ще бъде увеличен  общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за следващата година, въпреки намалените средства за национални доплащания, стана ясно от думите на Найденов.

Вчера той даде извънредна пресконференция, на която обясни, че тази година за  земеделие са дадени около 1 млрд. лв. от национални доплащания, помощи и европейски пари. Догодина тази сума ще нарасте до милиард и 250 млн. лв., което представлява увеличение с 18%.

Средствата за преки плащания на площ за 2010 г. са 861 млн. лв, а за 2011 г. са 882 млн. лева. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар. Това означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите, подчерта министърът. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на декар.

„Най-силният сектор в земеделието – зърнопроизводството може да понесе това намаление за сметка на увеличаването на парите за животновъдите, зеленчукопроизводителите, овощарите, картофопроизводителите, свиневъдите и птицевъдите. Някои от тях като зеленчукопроизводителите, овощарите, свиневъдите и птицевъдите ще получават субсидии за първи път”, обясни министър Найденов. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА