Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 09:45 1 571 0

Синдикатите в МВР се разминаха за протестите

  • мвр-
  • протест

Част от полицейските служители ще подкрепят акцията

Синдикатите в МВР се разминаха за протестите - 1
Снимка: БГНЕС

Синдикатите на служителите в МВР се разминаха в позициите си относно предстоящия на 30 ноември национален протест, организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Основната причина за протеста е несъгласието с планираната от правителството пенсионна реформа, както и с отнемането на клас „прослужено време” при определяне на заплатите.

Последните планове на управляващите  през 2012 г. жените да се пенсионират на 61 години, а мъжете на 64 притесниха много българи, на които им остава малко до пенсия. Синдикатите не одобряват резкия скок на възрастта.

Управителният съвет на Синдиката на служителите в Министерство на вътрешните работи (ССМВР) изразява волята на членовете на синдиката - да не се присъединяват към настоящия момент в каквито и да е форми на протест и стачни действия, които биха внесли сътресения при воденето на осъществявания социален диалог и биха нанесли вреди върху социално-икономическия статус и социалните придобивки на служителите в Министерството на вътрешните работи. Това се посочва в декларация на ССМВР, разпространена до медиите.

„В продължение на няколко дни станахме свидетели на множество медийни изяви на представители на отделни синдикални организации в МВР, които се опитваха да говорят както от името на всички синдикални организации, така също и от името на всички служители в МВР. Категорично заявяваме, че не сме упълномощавали представители на други синдикални организации да изразяват волята на синдикалните ни членове, както и от страна на УС на ССМВР не са провеждани разговори и преговори за подготовката и участието в протестни действия по повод предлаганите промени в пенсионната система в страната”, се посочва в изявлението.

В отговор на засиления медиен интерес към позицията на ССМВР, при предстоящите протести, организирани от различни синдикални организации, категорично се разграничаваме от изразяваните позиции за протестни действия и заявяваме, че нашите членове са социално отговорни и готови да споделят и понесат своята персонална тежест от икономическата криза, но само ако това се постигне при воденето на диалог с внасянето на обосновани и мотивирани предложения и би довело до по-добри икономически резултати за българското общество и по-висок социален статус на служителите в Министерството на вътрешните работи, се казва в декларацията.

Членовете на синдиката са на твърдата позиция, че социалният диалог в МВР задължително преминава през воденето на диалог и преговори със синдикалните организации във ведомството и при стриктно придържане към утвърдените правила за работа на Съвета за социално партньорство в МВР и подписаните споразумения между синдикалните организации и Министъра на вътрешните работи.

Само преди ден друга синдикална организация - Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че членовете й ще се включат в планирания за 30-ти ноември национален протест. „Ние сме против увеличаването с две години на общия осигурителен стаж за държавните служители в МВР, ще протестираме срещу това. Второ - ние сме категорично против начина, по който това става - не само без консултации и разговори със синдикалните организации на тези служители, но и без те да бъдат информирани предварително“, са заявените мотиви за участие в протеста. 

„Няма промяна в позицията ни. Поддържаме протеста с декларация“, потвърди пред Факти.бг Валентин Попов, председателя на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР. „От утре колегите ни започват да носят трикольорни лентички. Ще видим дали ще има наши хора да присъстват и на самото място“, обясни той.

Относно разминаването в позицията на полицейските синдикати Попов коментира: „Нашата позиция е резултат на решение на нашата редовна Национална конференция, която се проведе петък и събота. За позицията на Синдиката на служителите на МВР аз не мога да кажа нищо.“

На този етап разговори между двете синдикални организации не са водени. „Тяхно право е да не са съгласни с нас“, посочи Попов. „Възможно е да коментираме нещата, но може и да не се получи такъв контакт“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА