Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 10:30 1 590 0

Полицията барикадира парламента (обновена)

  • парламент-
  • протест-
  • синдикати

Синдикатите очакват 25 000 души да се включат в протеста

Засилено е полицейското присъствие около парламента заради предстоящия национален протест на срещу промените в пенсионната система и отнемането на класовете. Полицейски служители се събират около сградата на Народното събрание. Коли на жандармерията са паркирани между сградата на ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и парламента. Полицаи поставят метални заграждения около сградата на Народното събрание, където депутатите провеждат редовно заседание.

Отцепен е районът около Националния стадион „Васил Левски”, откъдето ще потегли единият лъч от протестното шествие – този на КТ „Подкрепа”. Полицейска лента е поставена около паркингите на Националния стадион, по ул. „Гурко” от двете страни, по тротоарите и велоалеята на канала. Паркирани са над десет полицейски патрулки и микробуси на полицията. Има много служители на МВР, които ще охраняват протеста.

Хиляди се събраха пред националния стадион преди началото на националния протест. Тук са лидерите на КТ "Подкрепа" и президентът на конфедерацията д-р Константин Тренчев. Шествието ще се води от кола, на която е българското знаме и знамето на КТ "Подкрепа". На нея има и плакат с по-голяма снимка на финансовия министър Симеон Дянков и по-малка снимка на депутати. На плаката пише: "Те обявиха война на своя народ - виж вносителите на законопроекта". Има плакати, на които е изписано: "Дянков е лъжец". Веят се знамена на структури на КТ "Подкрепа" от различни райони на България.

Затруднено е движението по бул. "Христо Ботев", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Във връзка с шествието, организирано от КНСБ в момента е затруднено движението по бул "Христо Ботев". Движението на трамваите, обслужващи линии 4, 12, 10 и 8 временно е преустановено.

Протестният лъч на КТ „Подкрепа” ще започне от Национален стадион „Васил Левски” в 11.30 ч. и ще премине по ул. „Гурко” – бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител” до площад „Народно събрание”, където КТ „Подкрепа” заедно с КНСБ, ще проведат от 13.00 ч. протестен митинг. 

Синдикатите ще внесат протестна декларация в Министерски съвет и в Народното събрание. Очаква се първата да бъде внесена около 12.00 часа от протестиращи от лъча от пл. „Македония”, когато стигне пред сградата на правителството. В парламента декларацията ще бъде връчена около 14.00 часа.

Около 25 000 души от КНСБ и КТ „Подкрепа”, които ще дойдат в София организирано, се очакват на днешния национален протест, съобщи председателят на Националния стачен комитет от КТ „Подкрепа” Евгени Душков. Той изрази надеждата си, че в протеста ще се включат и много български граждани, засегнати от промените в пенсионната система.

„Правим митингите, за да се прояви разбиране спрямо гласа на народа, да има чуваемост от тези, които сега не чуват. Дали ще има следващи протести зависи от реакцията на управляващите, но се готвим за подобни и други протестни действия“, каза Душков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА