Last news in Fakti

21 Май, 2017 10:57 3 467 4

Съдебен психиатър: Никой не се интерсува от шизофрениците

  • шизофрения-
  • живко кючуков-
  • бургас
Съдебен психиатър: Никой не се интерсува от шизофрениците - 1

Несигурността разрушава психичното здраве. Това води до „бърнаут” – прегаряне и такъв човек е опасен и за себе си и за околните, тъй като често той компенсира с лекарства, стимуланти и това отприщва агресивната вълна, чрез която той смята, че ще реши всичките си проблеми наведнъж. Такава картина, на проблемите с психичното здраве на българина, очерта по bTV проф. Петър Маринов, национален консултант по съдебна психиатрия.

По думите му фактите по отношение на агресията у нас са много тревожни. „Във времена на преходи хората са несигурни и това води до ескалация на реакция на борба или бягство. Човек е свикна да се бори за съществуването си, но борбата може да бъде цивилизована или примитивна, което е физическата агресия”, коментира той.

Психиатърът посочи, че има няколко варианта на агресия свързана с ярост. Гневът е деструктивно чувство и то се отправя навътре, когато е потиснато. Когато се излее става ярост. Яростта е крайно разрушителна, води до поражения, включително убийства, заяви той.

Има личности, които са дефектни, коментира Маринов. Тези хора се нареждат в класификацията на психиатрията като „дисоциални личности”. Те са много особени, имат повърхностен чар, привличат други хора, но емоциите им са плитки, нямат усещане за съжаление, разкаяние, често влизат в битки и яростта се отключва много бързо.

По повод случая с младото момче, което ритна и счупи таза на възрастна жена на спирка в Бургас, експертът каза, че шизофрения и вменяемост не са синоними. „Ако човек злоупотребява със субстанции може да се докара до състояние близо до шизофренията. Този казус трябва внимателно да се оцени. Проблемът е, че няма континюитет за лечението на психичноболния. След болницата вече никой не се интересува от него – няма институция, която да се грижи за това дали той е агресивен към близки или съседи”, каза Маринов.

В системата ни се смята, че психиатрите могат да спрат насилието в общността, но това не е така.

Той обърна внимание на проблем във Варна, свързан със закриването на клиниката по психиатрия. Според него в града ще има проблеми заради това и той призова министъра на здравеопазването да провери случая и да възстанови работата на клиниката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УМЕН ГУЩЕР

    0 1 Отговор
    То и Човека Долар в форума е невменяем ни прави лични споделяния къде живее на 4 километра от Операта и че търгува със сини чипове и бил еди какъв си шер холдер което мен абсолютно не ме интересува къде е и какво прави.
    Надявам се скоро австралийските психиатрични служби да се задействат и да приберат Човека Долар защото е луд и опасен за обществото асоциален тип който троли в интернет с глупости
  • 2 впечатлен

    4 1 Отговор
    Не може да се отрече, че душевните заболявания са неизлечими, че периодично болните биват подпомагани с медикаменти, че кой знае защо у нас се счита, че шизофренията е безопасно за околните заболяване. Както се казва случаят с въпросния Живко за пореден път поставя въпроса за това дали наистина е луд, или само в рамките на собствената си безопасност. Защото има мутри, които непрекъснато гледат лошо, само че Живко никога няма да посегне на такъв. Ще посегне на беззащитна възрастна жена и до такава степен ще даде воля на агресията си, че пред очите на свидетели ще грабне камък да я доубие. Личи, че това е човек, свикнал на безнаказаност! Разчитал е, че агресията му пак ще бъде извинена, както му се е случвало не един път! Снимката в легнало положение, откъдето личи нахалството му, нарочно ли се публикува непрекъснато? Ако да, какво се цели, потресените и възмутени хора да се ядосват още повече? Много се роптаеше против камерите по спирки и различни обекти. Те обаче са приети навсякъде по света, поне в цивилизацията, и благодарение на тях се разкриват много криминални деяния. Мястото на шизофреника е в лудницата. Здравната каса, която бива крадена непрекъснато, не може да дезертира от безопасността на нормалния човек по улиците на държавата ни!

    Коментиран от #3

  • 3 аречупайса

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "впечатлен":

    Ти не си ли лягаш ве! Кво очакваш, да седи все на челна стойка ли?
  • 4 Венцислав Касамски

    0 0 Отговор
    Важен бизнесмен съм и работя с психиатри за пречистване на обществото от шизофреници. Имах една тъпа шизофреничка Красимира и я пратих в лудницата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове