Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 09:39 822 0

Шест огнища на пожари в страната

  • пожари

Основните причини за тръгването на огъня е почистването на суха трева

Шест огнища на пожари в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Шест големи огнища на пожари в горски и полски фонд действат в момента в страната. Предимно в ниската част на гората. Няма пожари близко до населени места, които да застрашават хората, заяви пред бТВ главен инспектор Стефан Стефанов, началник сектор „Превантивна дейност” в главна дирекция ПБЗН. По думите му обаче огънят нанася сериозни щети на горския фонд.

В по-голямата си част пожарите са локализирани. Предстои гасенето им в светлата част на денонощието, обикновено се включват и доброволци от близките населени места.

Основните причини за тръгването на огъня е почистването на суха трева от пастири и хора, които извършват земеделска дейност. Паленето на огъня често е опасно и за самите тях.

По повод зачестилите случаи на пациенти с различна степен на изгаряния, постъпили в „Пирогов“ в последните дни, Стефанов препоръча печките да бъдат стандартни, да са монтирани на негорима основа, всяка  да е иззидана с огнеопорни тухли, кюнците  да бъдат стабилни.

Жарта трябва да се изхвърля в негорим съд. В никакъв случай не бива печката да се разпалва с леснозапалими течности. Тези течности не трябва да се използват, когато отоплителният уред е топъл, защото има опасност от взрив.

При използването на бутилки с пропан-бутан в никакъв случай не трябва бутилката да се слага до отоплителен уред след внасянето й отвън, "за да се затопли", защото това повишава налягането и създава риск от взрив. Важно е и зареждането им да става само от професионалист до определен обем, защото прекаленото повишаване на налягането също повишава риска от взрив.

Газовете, които се отделят при горенето на въглища, също могат да бъдат опасни. Въглеродният окис необратимо уврежда човешкия организъм. Той се отделя при непълно изгаряне на твърдото гориво. Трябва да следим дали уредът гори или се получава ефектът на непълно горене. В такъв случай трябва да го оставим да изгасне напълно, но да проветрим помещението веднага, предупреди Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА