Last news in Fakti

11 Юни, 2017 20:59 9 338 17

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)

  • шествие-
  • прайд-
  • толерантност-
  • лгбти-
  • предразсъдъци-
  • мирно-
  • подкрепа-
  • присъствие-
  • традиции-
  • софия прайд-
  • софия прайд 2017

Слънчевите и усмихнати хора, които присъстваха на 10-тото мирно шествие, много приличат на вас

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ) - 1
Снимка: София Прайд

Десетото издание на София Прайд мина и замина. Ден по-късно столичани вече са забравили за събитието, което в късния съботен следобед събра в Княжевската градина около 3000 души, които с бодра крачка преминаха по част от централните софийски улици, за да покажат принадлежност, съпричастност и симпатия към представителите на ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора) общността у нас.

Рекордният брой участници в най-голямото правозащитно събитие в България, което тази година се проведе под надслов „Да прогоним предразсъдъците“, може би е пример, че ставаме все по-толерантни и подхождаме с все повече разбиране към различните членове на нашето общество. Дали?

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: София Прайд

По време на самото шествие, както и непосредствено след него, когато медиите се наситиха да отразяват пъстроцветната тълпа, събрала се на паметника на Съветската армия, се чуха коментари на странични наблюдатели, според които по-голямата част от присъстващите изобщо не са били “обратни”, а представители на медии, хора с отворено мислене, майки с деца, обикновени сеирджии и купонджии. Подобно описание на участниците в прайда поставя още един въпрос, над който си заслужава да се помисли, а именно: Дали представата на обществото за ЛГБТИ хората не е изкривена и напълно погрешна?

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг

Ако участниците в тазгодишния София Прайд са изглеждали като съвсем обикновени хора, които на пръв поглед не се различават от хетеросексуалните членове на обществото ни, защо тогава те биват представяни като от “псевдо защитниците” на традиционните ценности и морала като гротескни образи? Насажданата с години омраза няма да се изпари за един миг, за един ден или за 10 години. За да се променят нещата е нужно време и проява на повече съпричастност от повече хора, институции и разбира се от държавата. За съжаление и тази година прайда не получи официално подкрепата на Столична община или на някоя от държавните институции у нас. Въпреки това участниците в София Прайд 2017 бяха подкрепени от 18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ — България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България. Тяхната подкрепа бе описана в обща декларация.

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: София Прайд

Фасадата на един от символите на столицата — Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата — международно признатият знак на движението в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.

По данни на организаторите, в него са участвали над 3000 души, които с присъствието си превърнаха това шествие в най-многобройното от десетгодишната му история. Преброяването на участниците беше осъществено чрез обозначения, които се поставяха на влизане в сборния пункт на шествието на Паметника на Съветската армия.

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: София Прайд

„Десетилетие след първия София Прайд много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност. На тези смели и открити хора, които вече всяка година идват на София Прайд, вече не им се налага да носят маски и те споделят, че това е положително усещане. Кукерите, начело на шествието днес, имаха за цел да се противопоставят на онези, които слагат маската на предразсъдъците ежедневно. Мисля, че успяхме!“, каза Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет и един от организаторите на София Прайд.

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг

Поглед към традициите

Тази година ЛГБТИ общността у нас избра малко по-нетрадиционен подход, чрез който да се опита да обясни на обществото, че и те са част от него, че въпреки различната си сексуална ориентация те не са по-различни от всеки един негов “нормален” представител.

Трима пъстроцветни кукери поведоха шествието, за да прогонят злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, трябваше да носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните. За съжаление не всички видяха това в преобразените маски. Дни преди началото на прайда, организаторите му бяха обвинени в потъпкване и поругаване на българските традиции. До министерството на културата дори беше изпратено протестно писмо, в което използването на традиционни фолклорни мотиви, символи и кукерски маски бе определено като гавра. Из интернет пространството се завъртяха злобни, изпълнени с ненавист и жлъч коментари по темата, присъщи на онези закостенели и назадничаво мислещи душици, които не могат да надскочат себе си и да погледнат в страни, защото сами са си поставили бариери и ограничения. Оскверняване и подигравка с традициите или смел порив на креативността бяха трите кукерски маски, майсторски претворени в духа на прайда?

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг

Спокойна и ведра обстановка

Всичко около София Прайд 2017 премина като по вода — без инциденти, без напрежение, без проблеми. Организационният комитет на София Прайд отправи специални благодарности към СДВР за осигурената охрана, която е допринесла за гладкото протичане на цялата седмица преди шествието, както и на самото шествие.

София Прайд 2017 се случи въпреки всичко. Сега гледаме напред към София Прайд 2018.

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг

Още един поглед към София Прайд 2017 (СНИМКИ)
Снимка: Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОГОСЛОВ

    11 3 Отговор
    ЛЕВИТ 18:22
  • 2 EEE

    56 8 Отговор
    бъдете си обратни и гейове и лесбийки и квито искате,само не ни го натяквайте.....бихме ви помогнали,само да не ни заливате с разврата си...
  • 3 срам

    53 9 Отговор
    Това е грях. Колкото и цветни шарении да развяват. Много от тях не са българи - това си личи от километри. Все пак искам да знам колко пари от моите данъци се похарчиха за охрана шествието на болните и извратените. Държавата ми дължи обяснение за изразходваните държавни пари.
  • 4 Фури

    37 6 Отговор
    3000 души...мале що сбъркан народ.Не яжте пилешко!
  • 5 Кака Гинка

    40 5 Отговор
    Значи,три хиляди души са си развявали байрака по софийските улици,а всички останали,които се възмущават от тях не са им попречили с нищо да си проведат сборището и въпреки това са "закостенели и назадничаво мислещи душици". То бива наглост,бива - върви ги уважавай после!Я да отидат в Сърбия,пък да видят тамошните "душици" на какво ще ги направят...
  • 6 Къртев

    37 6 Отговор
    Извратени хора, без морални граници. Аз лично не съм против, всеки има право да е всичко и всякакъв. Но не бива да парадират със сексуалните си предпочитания и да ги налагат, като нещо нормално. Ами не, не е нормално. Който го разбира за нормално значи и той е сбъркан.
  • 7 Николай

    7 2 Отговор
    Послание към Римляните 1:24-32
  • 8 жалко

    18 3 Отговор
    Не проумявам защо обратни, вегани и каква ли не различна от нормалното най-демостративно се опитва да се набива в очите на обикновените хора и всячески се старае да промени общественото мнение? Кому е нужно подобно парадиране? Кого и в какво убеждавате?
    Живейте си живота както решите за добре, но моля, спрете да бутате пред очите ни, да насаждате вашата различност. Тя далеч не е интересна за нас, нито ни вълнува толкова колкото вие се надявате!
  • 9 Иван

    7 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!
  • 10 Нормален мъж

    8 3 Отговор
    Те цялата ни държава направиха педерастка, а ние стоим и гледаме! Защо тези 18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ — България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България, не подкрепят стотици хиляди гладуващи български пенсионери, а се сетиха за това нагло Сборище на извратеняците?!
    Quo vadis Domine?
    Ето ви един актуален виц:
    Английски лорд, вика камериера.
    - Какви са тия крясъци на улицата, Джон?
    - Протестен митинг на хомосексуалистите, сър.
    - И какво искат?
    - Равни права , сър.
    - И кой им ги е отнел, Джон?
    - Никой, сър.
    - А тогава защо протестират?
    - Ами п...расти сър, п...расти!
  • 11 Име като гост

    5 11 Отговор
    Браво за статията! Много нормално и истински отразено. Едно събитие, което основно цели да отвори очите, че има ЛГБТ хора навсякъде сред хората, дори когато не носят отличителни знаци.
    ЛГБТ хората са навсякъде сред хората. Смята се 10% навсякъде, във всяка държава са гей, а бисексуалните много повече. Така че да знаете, със сигурност познавате, работите и/или имате ЛГБТ роднини, без те да са ви го казали. Далеч по-истински отношения бихте имали, ако те са открити за истинската си същност.

    Коментиран от #13

  • 12 Анастасия

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

    Ми дотук,освен само един коментар не беше обиден...Искам да попитам-дали е нормално,''НОРМАЛНИТЕ" ДА ПОТЪПКВАТ ''НЕНОРМАЛНИТЕ"???

    Коментиран от #14

  • 13 Ей Смотаняци

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Име като гост":

    и какво като са "различни", бира ли да им отворим? Или данъчни облекчения като за инвалиди? Всъщност данъчни облекчения като за висши, извисени същества би било по "коректно". Хората нямат против всеки да си изследва отверстията които желае, не разбра ли ти с Отворените Очи. Хората са против това да се парадира по такъв начин. Я обясни колко от тях са наистина такива и колко са кандидат шоу звезди, самовлюбени нарциси търсещи внимание и колко са чисти сеирджии, отишли да позяпат голотия и тъпи сензации?
  • 14 Пръцко

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анастасия":

    Потъпкани щяхте да сте, ако останалите 1,5 милиона жители на столицата ви бяха подпукали с гьостерицата, за това, че си развявате и проповядвате публично извратените сексуални наклонности!
  • 15 681

    3 1 Отговор
    Тук е мястото да цитирам едно от най-точните определяния давани някога за описания в статията прайд - "Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа!" В.Р.
  • 16 MadPsy

    0 1 Отговор
    Не ми пречат обратните, но не ги разбирам?!? Как им потъпкват правата? Какво повече искат. Май искали да отглеждат деца - дано не стане. Дете не трябва да се отглежда в грешен семеен модел - пагубно за психиката. Искали да сключват брак. Аз като не съм сключил брак с жена си да не съм станал по-калпав?!? Има си закони в конституцията, които си гарантират нормалните човешки права - толкова!!!
  • 17 Христо

    0 0 Отговор
    много ми хресва , всичко мина като вода!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове