Last news in Fakti

27 Юни, 2017 10:22 12 570 14

Квестори оставили абитуриентка по сутиен на матурата

  • квестори-
  • матура-
  • проверка-
  • абитуриента-
  • сутиен

Офелия Кънева изиска от министъра на образованието Красимир Вълчев проверка на два скандални случая

Квестори оставили абитуриентка по сутиен на матурата - 1
Снимка: МОН

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева изиска от министъра на образованието Красимир Вълчев проверка на двата случая с квесторите на матурите, оставили абитуриентка по сутиен в училището в Сапарева баня и унизен гимназист в Кочериново, съобщава "Струма". Експертите от МОН трябва да дадат становище по отношение на приемливите методи на проверка от страна на квесторите във връзка с проследяване на преписващи устройства по време на матурите.

По време на втория държавен зрелостен изпит ученичка от Професионалната гимназия по туризъм в Сапарева баня е била накарана от квесторите да си вдигне блузата, за да видят дали няма в сутиена записващо устройство.

„Бях подложена на психически тормоз. По време на изпита по биология в стаята имаше представителка на Министерството на образованието. Тя се усъмни, че в сутиена съм сложила телефон и преписвам. Тя и квесторите непрекъснато кръжаха около мен, заставаха зад мен или до мен и ме наблюдаваха под лупа, чувствах се унизена и потисната по време на целия изпит. Аз бях чела и не се притеснявах за изпита, нямах никакви приспособления за преписване. След като предадох написаното от мен, 5-има квестори и представителката на МОН ме отведоха в учителската стая и ме накараха да си вдигна блузата догоре, за да се уверят, че в сутиена нямам никакво устройство за преписване. Почувствах се отвратително, като че ли бях престъпник”, споделя абитуриентката пред "Струма".

Малко по-късно стана ясно, че същата експертка от МОН действала по идентичен начин и на втората матура в СУ „Христо Ботев“ – Кочериново. Тогава тя се усъмнила в дванадесетокласник, че преписва, и го накарала да съблече дрехата си по време на изпита пред съучениците си, които останали шокирани от унижението, на което е подложено момчето. И при него мобилно устройство или пищови не са открити.

До ДАЗД е изпратено официално запитване дали действията на въпросната експертка са правомерни и не нарушават ли те правата на децата, както и в коя наредба на МОН са разписани конкретни права на квесторите по време на матурите.

В отговора си тя разяснява, че съгласно Наредба №3 от 17.05.2004 г. на МОН за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити определените квестори получават срещу подпис писмен инструктаж, който се предоставя от директорите на училищата и е утвърден със заповед на министъра на образованието и науката. Съответно квесторите уведомяват зрелостниците да изключат изцяло техническите си средства за комуникация, събират ги и ги оставят на видно място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корковата тапа

    50 3 Отговор
    Чудели са се как да видят ц.ците на момата. Нищо повече!
  • 2 Андре

    33 5 Отговор
    От другата година ще местят устройствата на по мило място :D
  • 3 ХХХ

    22 8 Отговор
    Кофти и е на съсухреницата, че никой не я съблича...
  • 4 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    27 9 Отговор
    Тез матури са безумие и малоумие хубаво прочетете написаното и после като бият даскалите да не ги защитавате
  • 5 onq s konq

    15 10 Отговор
    НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да процедират по тоя начин въпросните квестори и това си е чисто нарушение на човешките права.Всъщност действията им се формират на база мантрата "АКО МИНЕ НОМЕРА",но при човек знаещ си правата и най-вече САМОУВАЖАВАЩ СЕ,ТОВА Е АБСУРДНО!Казвам го като човек с опит в преписването и твърдо мога да кажа че няма изпит на който да съм бил без пищови от всякакво естество.Върховото ми постижение обаче бе,като си вкарах на приемния изпит СОБСТВЕН КВЕСТОР/КА/ по определен мн хитър начин,който просто си седеше до мене и другите квестори не ме доближаваха!
  • 6 Иван

    23 6 Отговор
    "Виновен" до доказване на обратното!
    Това е ученика в България.Всички са престъпници и толкова.
    Единствено уволнение на замесените лица и оставки на "експертите" от МОН.Но и това няма как да върне достойнството на децата.
    П.П. Познайте какво щях да я направя тази "експертка",ако това се беше случило с моята дъщеря...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 KIRIRL I METODI

    13 4 Отговор
    Тази държава е отвратителна. Зрелостниците са подложени на абсолютен терор. Държат се с тях като с престъпници, с вече произнесена присъда. Медиите са дваж по-виновни, защото вместо да защитят децата от психо-терора от страна на МОН, непрекъснато внушават че всички зрелостници са преписвачи и мерките трябва да по-драконовски. Има агенция за закрила на детето, но само на книга. Има Антибългарски Хелзинкски комитет , но на тях приоритет са им цигани и разбойниците, децата ни - не! Плюя на такава държава ...
  • 9 Борис

    11 11 Отговор
    Ако с моето дете се беше случила подобна ГАВРА,бъдете сигурни че служителя от мон щеше гол по улицата да тръгне.После защо ги били били.Доста от просветните дейци не се различават от олигофренчетата ни.

    Коментиран от #10

  • 10 ALO ALO

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Борис":

    То ако така тръгнем, то и ти може да ходиш по улицата гол ? И кво прайме ще се пълчим ли ся ? Има си закон, отиди и си подай жалба, дай я на съд и това е ?

    Коментиран от #12

  • 11 Иванчо

    10 0 Отговор
    Те ще започнат и да бъркат тук там... Устройството може да е навсякъде !!!
  • 12 Борис

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "ALO ALO":

    Със скороста на водене на съдебни дела в милата ни родина, присъдата можеби ще я чуят децата на съблеченото момиче.И ако това се случи с твое дете незнам дали ще разсъждаваш по тоя начин.Нали си пращаме децата да ги ограмотяват,а не да се държът с тях като с престъпници.Съблеченото момиче от сега нататък мислиш ли че някога ще има уважение към който и дае учител?
  • 13 Йордан

    7 1 Отговор
    Каквото се случчва в Бъгария в европа го няма това чудо .Такова възпитание ли дават.Първо те да се възпитават буклуци.Сега и заради учението на децатани щесе преместим в чужбина
  • 14 Един лютак

    0 1 Отговор
    На мен ми казаха на матурата по география "подпиши се по-четливо" wtf 😂😂 изперкали учители нищо повече... Не се сърдете и те не го искат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове