Last news in Fakti

7 Декември, 2011 13:29 1 464 2

Фермерският протест замръзва до януари (обновена)

  • фермери-
  • протест-
  • субсидии

Обвиняват Мирослав Найденов в опит да раздели стопаните

Фермерският протест замръзва до януари (обновена) - 1
Снимка: Факти.бг

Фермерските протести спират, обяви на демонстрацията в София председателят на основния им организатор – Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Стопаните решиха да изчакат до 31 януари, за да видят какви субсидии ще им бъдат изплатени.

„Не сме отстъпили. 10 дни протестирахме. Искането за оставки и постоянно действащи правила в нашия бранш остават“, заяви по-късно за Факти.бг Ангел Вукодинов.

Браншовиците са готови да се срещнат с управляващите, ако има какво да им се предложи. „Ако са пиар акции или  срещи с поставени организации, които се състоят от двама члена и половина, може би ще се замислим и ще поискаме мандат от нашите структури“.

Националните доплащания за догодина ще бъдат намалени от 8.00 лв. на 3.00 лв. за декар, обяви вчера ресорният министър Мирослав Найденов. Така, заедно с европейската субсидия от 25,50 лв., стопаните ще получават по 28,50 лв. за декар обработваема земя, стана ясно от думите на Найденов. Повече управляващите няма какво да предложат.

Недоволните стопани настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите, и твърдят, че са политически употребени. Ето защо тяхно протестно искане е и да има ясни и прозрачни правила за финансиране на сектор „земеделие“.

Днес земеделците обявиха, че снемат доверието си от политиката в земеделския сектор. „Не се води правилната политика. Най-яркото проявление на една политика личи в бюджета, а в него няма никаква национална политика. Европейската политика се представя като национална“, коментира председателят на НАЗ.

Стачният комитет е изготвил обръщение до Европейската комисия, в което са описани редица проблеми  с националното финансиране, липсата на нулева ставка за акциза за гориво единствено у нас в сравнение с цяла Европа.

Европейската комисия одобри вчера нотификацията за намаления акциз на горивата за фермерите. Става дума за намалена акцизна ставка за горивото, ползвано от земеделските стопани. Нотификацията ще влезе в сила от януари 2012 година, а за целта са отпуснати 70 млн. лв.

Ангел Вукодинов определи това като частичен успех.

Аргументът: „Цифрата 70 млн. остана от 2008 г. Тогава за около толкова средства се ползваше такава държавна помощ, но тя касаеше около 18 млн. дка. В момента България се обработват 35 млн. дка“.

Според браншовикът  сумата, която се получава така за единица площ, се равнява на около 1,8 лв. за декар. Реалните активи, която плащат стопаните за декар, е около 5 и 6 лв.

„По принцип сме доволни, защото се борим от две години и половина за това. Най-малкият успех на нашия протест би бил това“, коментира той.

Протест утре няма да има, заяви за Факти.бг Радослав Христов, заместник-председател на НАЗ. Струпаните пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ земеделски машини ще трябва да напуснат столицата, тъй като имаха разрешение да останат само два дни. Изтеглянето ще стане след 21 часа днес, което е договорено със Столична община. „Имахме разрешение да останем два дни – показваме, ме спазване правилата. Искаме и другите да го правят“, заяви Вукодинов.

Походът на тракторите започна в началото на седмицата, предшестван от блокада на възлови пътни артерии, турската и румънската граница. Около 3000 трактори, комбайни и земеделски машини се включиха в акцията на около 20 точки в цялата страна, а до София пристигнаха около 200 машини.

Протестиращите се оплакаха, че се прави опит за тяхното разделяне по браншове и противопоставяне срещу зърнопроизводителите. Някои от организациите в сектор „земеделие“ не подкрепиха протестите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    1 0 Отговор
    що спират бе щото неим стиска имате ПРАВА БЕ ХОРА или некои от организаторите ще получи облаги а останалите да го д---т
  • 2 възмутен

    1 0 Отговор
    Не разбирам какво искат тези хора или някой им дърпа конците.Искат нещо което никога не е било тяхно , и държат на него все една, че са им го взели.Аз работя в строителството и никой нищо ни ми е обещавал,давал или предлагал.Да взема да струпам един камион с тухли пред народното събрание ли???От това , че са им давали пари до сега, хляба, който купуваме всеки ден да не би да е станал по-евтин??? Годината беше много добра