Last news in Fakti

6 Декември, 2011 12:41 1 391 0

Фермери протестират в София (обновена)

  • софия-
  • фермери-
  • стопани-
  • протест

Викове

Фермери протестират в София (обновена) - 1
Снимка: Факти.бг

Стотици фермери протестират в центъра на София срещу неизпълнените обещания за финансиране на сектора. До похода се стигна след провалени преговори с управляващите и няколкодневни акции по блокиране на важни пътни артерии, румънската и турската граница.

От снощи земеделците започнаха да паркират трактори и комбайни пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Въпреки дъжда и лошото време днес, недоволните стопани излязоха пред храма, за да поискат ясни и прозрачни правила за финансиране на сектор „земеделие“, както и оставките на министрите Дянков и Найденов.  Фермерите ще минат през парламента, за да стигнат до Министерски съвет, където ще има митинг.

Фермерите настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите, и твърдят, че са политически употребени.

В центъра на недоволството им е финансовия министър Симеон Дянков, който бе описан като „субект с голямо его, който мори български народ и аморално прави опит за противопоставяне срещу българките зърнопроизводители“.

200 полицаи охранят протеста, който ще продължи до 17.00 ч. По данни на полицията 170 трактора са позиционирани на пл. „Ал.Невски”, а останалите 127 – на „Околовръстен път”  край с. Кривина, съобщават от пресцентъра на МВР. Акцията ще продължи и утре до същия час, а след това тракторите и комбайните ще напуснат столицата. До момента няма констатирани нарушения, служителите на реда община.

„Господа, управляващи елате да ви подарим Бентлитата“, пише на друг постер на протестиращите. Това е в отговор на критиките на управляващите, че зърнопроизводителите са най-богатите фермери и купуват скъпи коли и яхти със субсидиите си.

По данни на организаторите от Националната асоциация на зърнопроизводителите около 500 машини са в центъра и на входовете на столицата.

Първите трактори влязоха в София по бул. "Ботевградско шосе" към 22 часа снощи,  съпровождани от полицията. Полицията провери документите на шофьорите и машините. Някои от земеделците бяха тествани с дрегер.

Очаква се по-късно днес, около 15,00 часа, протестиращите да се срещнат с ресорния министър Мирослав Найденов.

Някои от организациите в сектора, като мелничари и животновъди, се разграничиха от протеста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА