29 Юни, 2017 08:16 2 689 12

Лекарският съюз: Близо сме до кадрова катастрофа

  • лекари-
  • здравна реформа-
  • кадри
Лекарският съюз: Близо сме до кадрова катастрофа - 1
Снимка: Shutterstock

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова заяви пред БНТ, че най-сериозният проблем в здравния сектор е липсата на кадри и миграцията на специалисти.

Според нея това не е проблем, който може да се реши от една или друга политическа сила, а е нужен обществен консенсус.

Д-р Галинка Павлова също така добави, че от началото на здравната реформа досега, България е загубила 800 лекари, които са мигрирали в чужбина заради по-добрата обезпеченост там и по-високия социален статут на професията.

Според нея основно в чужбина заминават хирурзи, акушер-гинеколози и общопрактикуващи лекари. Според д-р Павлова Липсата на общопрактиукващи лекари, особено остра в провинцията, създава пречка пред конституционното право на всеки гражданин да има достъп до лекарски услуги.

Д-р Павлова заяви, че е имало среща на Българския лекарски съюз с представители на Министерството на здравеопазването във връзка с неизпълнението на някои договорености от страна на Касата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ддд

    23 1 Отговор
    къде ходят в чужбина да седят тука
    друго си е тълпа цигани да те пребият
    и шефа ти да вдига рамене
    аз не знам що за идиот би работил тук
  • 3 тиквун

    20 0 Отговор
    Първо да видим кои доктори и сестри заминават,за да извадим поуките си!Ами това са 80% до 35 години.Какъв значи е проблема...ами проблема е в перспективата за тях,защитата и най вече възнаграждението.
  • 4 Дедо Грую

    20 0 Отговор
    Държавата е пред закриване и подлогите, наречени политици усърдно се трудят за това повече от четвърт век.
  • 5 dynamo

    8 7 Отговор
    Да бе, хирурзи. Глупости. В чужбина заминават предимно слугинажа. Анестезиолози, рентгенолизи, неонатолози... Специалностите с възможност за директен рекет върху пациента и дерибейска частна практика рядко напускат. Гинеколог или хирург да драпа за чужбина е рядко явление.
  • 6 Колев

    12 4 Отговор
    ТИЯ МЕДИЦИ НЯМАТ УПРАВЯНЕ ПОВЕЧЕТО СА С ЕДНОЛИЧНИ ФИРМИ Е. ТЪТГОВЦИ. КОЙТО ВСИЧКИ ВЗИМАТ ПАРИ ОТ З.КАСА. ВРЕМЕ Е ТИЯ БГ ПРАВИТЕЛСТВА УПРАВНИЦИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ДА ВЪРНТ СТАРИЯ МОДЕЛ НА З. ОПАЗВАНЕ НА БГ ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ ИНАЧЕ ЛОШО. Само в Референдумите е Спасението на БГ. НО на БГ Политиците Нещо не им изнася. А БГ Народа Като Цяло е Глупав и Наивен ДЪЛГОГОДИШЕН ФАКТ.

    Коментиран от #8

  • 7 просто е

    7 0 Отговор
    Много е просто: заплащане, шансове за резвитие и нормална работна среда (без цигани да те пребиват). Това се знае от 30 години-насам! Същото е като проблема с учители, преподаватели по ВУЗове, ЦИГАНИ...това са ексистнциалните проблеми на БЪЛГАРИЯ! Под това разбирайте, че един от този проблеми да се пренебрегне, то цяла България и българите РУХВАМЕ! Трагедия, е че по никой от тези проблеми не се работи стратегически с радикални промени. Обсъждаме си кой на кого го е сложил, кой биг брадър да гледаме или кой как готви и пие кафе! ТРАГЕДИЯ е хора, апатията ни унищожава като нация! Няма протест за образованието, за здраве, за въздух, за цигани - няма - има за кокошкарски елементарни неща. ТРАГЕДИЯ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 некойси

    3 0 Отговор
    Ни е сме само пред кадрова катастрофа ... пред всякакъв вид други катастрофи.
  • 10 гост

    4 0 Отговор
    Щом управниците смятат, че е нормално един продавач-консултант без образование да взима колкото лекар, учил 5г и специализирал още 2г, то няма да има кадри, да. Подигравка с труда е, не всеки лекар може да е хирург и да взима на бройка операция или пък в неговата болница да има толкова операции, че да може да върже добър доход в края на месеца. Ако лекар, учител и полицай не са достойно обезпечени, то няма общество. Може ли политиците да взимат по 3-6х.лв месечно, да отсъстват и да не работят цяло лято, а хората работещи за бъдещето на страната да мизерстват със заплати за хамали.
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор
    Това не е болест само при лекарите, във всички сфери на икономиката се случва !
  • 12 Uflaf

    0 0 Отговор
    Помислете в кои професии няма липси на кадри .Използват се всякакви методи за да бъдеш приет там. Ще Ви стане ясно що за държава сме. Съд,прокуратура , адвокати , зъболечение, шоу , телевизия и медии ,журналистика , нотариуси , банките , общини и кметства, енергоснабдяване ,ВиК ,топлофикации, мобилни оператори , политика и най-вече за парламента където всички са отишли да работят за благото на данъкоплатеца народен. Всичко това докато се събудиш и измиеш зъбите те олекотява финансово и ти е леко,леко когато отиваш да се трудиш. А за събраните от теб данъци се грижат политиците и циганите ,които един без друг не могат и са си отдавна едно ниво морал и действия ,но с различни възможности. Наближава времето в което няма да има кой да работи почти на всякъде. МВР ще си доукомплектова състава с тези от махалите и вече няма да чуете че бият полицаи. Ще бият други хора ,защото закона ще ги пази плюс хелзинкски комитет. Тези дето чистят рапани и кормят риба могат да се преквалифицират в лекари .Колко му е да се усвоят едни пари по програмки ? Временна заетост ли ? Я всички да отиват начални учители щото децата са си и без това само техните в селата и малките градчета .Без това целта на делегирания бюджет е бройката ,за да има заплати и да не закрият работното място. На някои им плащат за да стоят в училище 2-3часа. Как да не му дадеш диплома? А ти дето вземаш пари ,учителю ,трябва да я дадеш дипломата защото ти плащат.Поне за шофьор да вземе книжка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове