13 Декември, 2011 13:50 1 322 0

София ще съди Харманли заради боклука

  • боклук-
  • харманли

Не изпълнявали договора за депониране на 40 хил. тона отпадъци в местното депо

Столичната община ще заведе дело срещу община Харманли за неизпълнение на част от договора за депониране на 40 хил. тона отпадъци в местното депо. Това каза заместник-кметът Мария Бояджийска при провеждането на комисията по околна среда на Столичния общински съвет.

По думите й депонирането там е спряло след решение на регионалното сдружение. Така на практика до депото в Харманли са извозени 20 хил. тона балирани отпадъци от София.
Спряно.

По време на управлението на Тройната коалиция Харманли се съгласи да приеме 50 хил. тона отпадъци. Първоначалното обещание бе, че в компенсация на това държавата ще отпусне на общината 26 млн. лв. за важни инфраструктурни проекти. Така администрацията в Харманли направи своите планове, проведе обществените поръчки, прие балите със столичния боклук и очакваше финансиране, което обаче така и не получи. В Града на Белоногата взеха само 4,5 млн. лв. от обещаната сума, които бяха инвестирани в изграждането на културния център.

В началото на юли 2010 г. беше преустановено депонирането на битови отпадъци от София в харманлийското сметище по нареждане на кмета Михаил Лисков. Той изпрати и писмо до премиера Бойко Борисов. След като не последва отговор,  Лисков е взел решението да не допуска балите в Харманли.

В Карлово - другата община, където трябва да се депонира столичен отпадък, са подали жалба срещу решението на Министерския съвет във Върховния административен съд, съобщи още зам.-кметът. Според нея засега няма разговори за сключване на договор за извозване на предвидените количества по договор.

София вече се е разплатила с останалите собственици на площадки, където е имало разположени бали. С тях са били сключени договори за наем на база квадратен метър, а не както е било преди - по 1 лв. на бала с отпадъци на ден. Бояджийска заяви още, че предвидените 2 млн. лв. в бюджета за наем на двете площадки не са изразходвани през тази година, поради липсата на сключени договори за наем.

Зам.-кметът разясни, че през 2012 г. е възможно да се водят разговори и с други общини за депонирането на останалите количества балирани отпадъци в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА