Last news in Fakti

29 Юли, 2017 12:10 2 629 21

Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим

  • бойко борисов-
  • избори-
  • герб
Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим - 1
Бойко Борисов

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това каза премиерът Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, цитиран от Фокус.

„Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточни Борисов.

"Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат“, допълни той.

„Мисля, че нещата сега са си по местата. Има много добра и ясна границата между институциите. Това е най-доброто в условия на демокрация“, поясни той.

"С Румъния и Гърция ще направим смесено заседание на Министерски съвет във Варна през месец октомври", съобщи той.

„Стигам до Западните Балкани и Берлинския процес. Благодаря на премиера Джентилиони, на канцлера Меркел, президента Маркон, които ме поканиха като специален гост по Берлинския процес и разширяването на Западните Балкани. Това е един процес от 2014 година. Вървеше много бавно, много неефективно. В последните месеци за наша радост на всички в Балкани темата беше сериозно поставена на масата и подписана“, заяви Борисов.

По думите му присъединяването на Балканите минава през инфраструктурата между всяка една от държавите. „Това са жп линии, магистрали. Това са жизненоважните неща, които в момента ги няма. Благодарен съм на канцлера Меркел и президента Макрон, че включиха и България към този процес, защото връзката Белград-София, Скопие-София, Тирана-София оттук съответно имаме магистрала София-Бургас, София-Солун, София-Истанбул, през Дунав мост 1 и 2, всъщност няма да повторим проблема на бивша Югославия. Там се работеше само за съединяване и присъединяване вътре в рамките на тези 6 страни, които бяха в Берлинския процес. Включването на Коридор №8 Скопие-София и влизането в АМ „Струма“ дава излаз вече и по посока на Гърция, и по посока на Турция, Румъния. България става един много важен транспортен комуникационен център със своите жп линии, магистрали и пристанища. Всичко, което говоря, е факт“, допълни Борисов.

Той подчерта, че това е станало или е пред завършване. „Водихме доста дълъг разговор с румънския премиер, защото всичко това трябва да се прикачи и към Дунавската стратегия на Австрия, Румъния и България плюс Черноморската зона и стратегия. България сега поема председателство, след нас е Австрия и след това е Румъния. Автомагистрала „Хемус“ се явява основна задача на нашето правителство от следващите години, за да може целият този транспортен и комуникационен трафик да се възползва и от пристанищата на Варна, и от тези на Констанца, и от Дунава може да отиват до Германия“, посочи премиерът и уточни, че с премиера Ципрас и с президента Вучич преди седмица в Солун са направили една тристранна среща.

„Дойде и Жан-Клод Юнкер и не сме си правили съчинения на желанията. Много реално е да стане. Пристанищата на Солун, Александруполис да ги вържем с магистрали и жп линии с бургаското и варненското пристанище и Русе. Румънският премиер има изключително голям интерес по темата и за да сме по-близко до нея, октомври месец ще направим смесено заседание на двата Министерски съвета във Варна – румънския и българския. Ще поканя и колегата Ципрас, защото трите държави заедно ще имаме голям шанс по плана Юнкер и с еврофондовете, които имаме, следващите години да го направим“, добави той.

„Много съм щастлив, че лидерите на ЕС и най-мощните държави в него приеха плана за Западните Балкани и съответно за целите Балкани с тези няколко проекта. Моите опасения са, че ако на Балканите, на младите не им се даде перспектива следващите години, всички, които могат, ще напуснат в посока Европа, Америка или друго място. Почнат ли да напускат младите хора, след това е много голям проблем за икономиката на тези страни. България в това число в момента страда изключително много за работници“, каза още Бойко Борисов.

„В момента съм оптимист. С президента Макрон няколко пъти в последния месец се срещахме. На всяка среща съм използвал времето да му разказвам и да му говоря за това, което става на Балканите, с нашите съседи в Турция. От другата страна на Черно море, ако тръгнете направо, ще стигнете до Крим по морето“, каза Борисов.

По думите му на 24 август френският президент ще дойде в България, за да може сам да се убеди и да види това, което сме постигнали и това, което искаме да постигнем.

„До края на годината съм убеден, че и г-жа Тереза Мей ще дойде и след изборите в Германия през септември, канцлерът, който бъде избран, също ще дойде в България. Марияно Рахой очаквам да дойде. Мисля, че края на август или септември ще дойде и премиерът на Полша. Имаме десетина посещения в България на важните хора, които да ни подпомогнат във всички процеси“, съобщи Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къртев

    30 0 Отговор
    Ех, че премиер бе! Мечта!
  • 2 Будалата

    34 2 Отговор
    Знаеш ли защо ги загуби? Защото бе сигурен че си ги спечелил на 100 процента. Не си обявяваше кандидата до последно от самоувереност че който и да посочиш ще спечели. И това ти изигра много лоша шега ама дано е на добро. Да слезеш малко на земята че нависоко взе да летиш. И нали знаеш от високо лесно се пада.
  • 3 Еее

    29 3 Отговор
    Пак поредното тъпо изказване от страна на премиера,но ние си го знаем и затова не му обръщаме значимо внимание.
  • 4 112

    29 1 Отговор
    По голяма тъпотия не можа ли да измисли ...
  • 5 ехааааа

    33 1 Отговор
    СМЕШНИИИК . Просто е жальк вече.Умиращо куче,това е този бездарник.Като е толкова сигурен айде да направи избори сега без да купува гласове,надали ще има повече от 5 процента.Абсолютен некадьрник от уста гледа да го докара ,но вече стана жальк не смешн .Цяла Европа му се смее.Приказката за льжата изречена 100 пьти при тоя мафиот вече не важи.ЛЬЖЕЦ
  • 6 iorgo

    27 1 Отговор
    Боико аз два пъти съм гласувал за теб първият път когато гласувах , закрих фирмата и заминах в чужбина вторият път гласувах от чужбина с надеждата че ще направиш нещо и да се завърна обратно , нооооо за огромно съжеление ти с твоите правителства продължаваш да принуждаваш българското население да напуска страната . Чудя се защо взе чужденци да работят а нашите деца да стоят поннеже кажи ми кои българин ще работи за 300-450лв та тези пари не стигат само за храна ееее ми как искаш да гласуваме за ваш президент като ни унищожаваш
  • 7 Народа

    29 2 Отговор
    ако не е Цветанов и шефовете на рпу да подмените изборите при ниска избирателна активност нямаше да си министър-председател в момента.
  • 8 Бойко

    21 0 Отговор
    Полша,Германия ,Турция на кой още ще се надупиш Г-н Премиер.Национален ПРЕДАТЕЛ,крадец ,льжец...... Така ли не го заболя дупето от нагаждане

    Коментиран от #9

  • 9 Гражданина

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко":

    Лошото е, че не той се допе, ми дупе народа си!
  • 10 кучето шаро

    16 0 Отговор
    Загубих те ги ,защото кандидата ви беше ТАТКО !
  • 11 РИМ

    23 0 Отговор
    По-голямо унижение за вярното му кученце Ц.Цачева не може да има....искал да загуби
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха

    15 0 Отговор
    ВЕЛИКО ИЗКАЗВАНЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК И МИСЛИТЕЛ
    ХАХАХА
  • 14 Хахаха

    9 0 Отговор
    Какъв гений
    Кой би гласувал за друг ???????
  • 15 Снежа

    13 0 Отговор
    Каква наглост или може би склероза Нима забравя как ни натрапваше цвцка която и ядин чужд език като него не знае .колкобе сигурен че и магаре да сложи ще го изберат .Какво става напоследък с този Банкенски шут????ужасени сме Не заслужаваме всичко това да ни се случва или може би да??
  • 16 Чепа

    4 1 Отговор
    Защото сте тъпанари
  • 17 Све

    13 0 Отговор
    Срам ме е , че сънародниците ми избраха такова ЧОВЕКОПОДОБНО за премиер.
    Аз лично не познавам нито един, който е гласувал за ГЕРБ
  • 18 Хахаха

    14 0 Отговор
    Премиер мечта
    Боко Слънцето, което грее над България
    Хахаха
    Горкия….
    Сега остана и без суджук
    А без суджук ДАЛИ ЩЕ ИЗКАРА МАНДАТА ???
  • 19 Българин

    14 0 Отговор
    Боко , тикво.
    Пожелавам ти утре нарочно , ей така, за демокрацията, да загубиш и парламентарните избори и повече никога да не чуем за теб.
    Мутра проста , мислиш се за много велик и остроумен. Кой глупак така нарочно като теб ще губи избори. Взимай си всички боклуци министри дето си ги избрал барабар с Валерката Симеонов и отивайте в Румънския затвор за неопределено време.Там , ти ще си си у дома.
  • 20 МАЗОХИСТ

    7 0 Отговор
    Нема по-ентелегентен от тебе .На избори пак тебе че изберем .Нема кой да ни клати по добре ти си дар божи.
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    чудно Цеца-бушона какво мисли по въпроса
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове