Last news in Fakti

1 Август, 2017 13:12 1 351 8

Расте недоволството срещу по-къса лятна ваканция

  • ученици-
  • ваканция-
  • лято-
  • мон
Расте недоволството срещу по-къса лятна ваканция - 1

Расте недоволството от проекта на МОН за удължаване на лятната ваканция с 6 дни. Хиляди вече се подписват в петиция срещу промяната.

Авторите на петицията посочват, че са против удължаване на учебната година с една седмица за всички ученици, което автоматично би означавало учебен процес до 6 юли за горен курс.

"Тази реформа е с неясен търсен ефект и само би причинило неудобство и дискомфорт на ученици, родители и учители. В най-горещия месец от лятото, в неклиматизирани учебни стаи и с цяла учебна година зад гърба си, резултатът от удължаването и ентусиазмът за учене ще е нулев", пише в петицията.

В подписката се посочват още две причини:

"Това би довело и до невъзможност за учениците от горните класове да си намират сезонна работа, която е обикновено за пълен месец (в този смисъл, класните стаи опустяват още около 15 юни);

И не на последно място - това е поредна гавра с учителския труд, който започва да бъде възприеман повече като труд на бавачки, отколкото на безценни проводници на знания и умения!".

Документът е подписан вече от близо 3000 души. Ето и някои от аргументите, посочени от тях:

Подписвам, защото не виждам причина за удължаването на учебната година.

Не е разумно да се удължава учебната година по този начин! По-добрият вариант, за учителите и учениците, е учебната година да започне на 1 септември!

Според мен не е правилно, защото тъй като съм до 10 клас учим до 30 юни и на 15 юни вече сме оформени и преподаването не се състои, така че тези 6 дни удължаване са напълно излишни.

Защото ми писна министерството да си прави каквото си иска и смятам,че така или иначе два месеца и 15 дни не са достатъчни да направиш нещо полезно за себе си, пък камо ли за околните. И какво? През тази една седмица сигурно ще ни изучат.

Лятото ни отива в безсмислено "учене", ние и без това не ходим последната седмица.

Учителите също не приемат предложението на МОН. Вчера председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви в интервю за Дир.бг, че не познава учител, който да подкрепя проекта на МОН за ваканциите. Синдикатът е пуснал допитване до неговите членове и резултатите ще се готови на 2 август.

Ресорният зам.-министър Таня Михайлова и бившият министър на обзованието Сергей Игнатов също сблъскаха позиции "за" и "против" съкращаване на лятната ваканция с една седмица. Съветът на Игнатов е също да не се пипа лятната ваканция.

Днес пред bTV и бившият министър Диян Стаматов се обяви срещу удължаване на лятната ваканция.

На свой ред зам.-министър Таня Михайлова заяви, че предложението за промените във ваканциите идва от експертите на МОН и не означава, че ще влезе в сила, ако не бъде одобрен след обществена дискусия. Според нея директорите на училището след разговор с родителското настоятелство ще могат сами да решат как да планират учебната година.

Проектът на Министерството на образованието и науката предвижда по-дълги ваканции, но удължаване на учебната година с една седмица, както и провеждане на матурите и националното външно оценяване за 7 кл. на различни дати.

Предвижда се промените да влязат в сила от тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конфликтен

    5 0 Отговор
    Първото изречение е противоположно на заглавието: "Расте недоволството от проекта на МОН за УДЪЛЖАВАНЕ на лятната ваканция с 6 дни."

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Само мъчите децата

    5 2 Отговор
    15 септември е традиционен училищен празник за започване на учебната година от поколения насам, как могат да се изгаврят с него? И не учат ли и без това достатъчно дълго децата? При добро обучение и смяна на системата, тези книжлета могат да се усвоят и за много кратък срок. Детството не се връща, не бива да се пропиляват хубавите топли дни, да ги пускат още на 24 май всички и с този друг светъл празник да се закрива учебната година за абсолютно всички класове. Спрете да мъчите децата! Сменете си системата, махнете безсмислените часове на класния и по физическо възпитание, където децата нямат никакви условия за спорт, камо ли да се изкъпят. Вместо това създайте реални условия да се спортува активно в извън учебно време.

    Коментиран от #6

  • 4 Биляна от Рила

    3 0 Отговор
    Дори не си четат написаните противоречия. За предложението за удължаване на учебната година - вече ще имаме и дървена ваканция при студ, и гореща ваканция при високите температури през в края на юни и началото на юли. Може би МОН ще купи климатици за всяка класна стая. Безотговорността няма почивен ден.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 крушата не пада далеч от дървото

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само мъчите децата":

    Детето ти може ли да пише правилно и да изтича 100 м. без да си изплюе дроба ? Отговори си на тези въпроси и тогава пак пиши за "мъченето на децата" !
    Аман от лигльовци !!!
  • 7 фъкти

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Конфликтен":

    Това е резултата от големите ваканции хахаха ! "Журналя" !!!!
  • 8 Отворено Око

    0 0 Отговор
    В забранената за някои западни страни книга "Не пипай тази книга" един "посветен" доверява на автора, че постепенно ще бъдат намалявани и премахнати ваканциите. Книгата вече е към 20 годишна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове