16 Декември, 2011 11:20 1 125 0

Депутатите отхвърлиха ветото за пенсионната реформа

  • вето-
  • президент
Депутатите отхвърлиха ветото за пенсионната реформа - 1
Снимка: БГНЕС

С повторно прегласуване народните представители подкрепиха предлаганите от правителството на ГЕРБ промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 година, върху който президентът Георги Първанов наложи вето.

Депутатите отхвърлиха ветото със 122 гласа "за", 62 "против" и 9 "въздържали се".

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев обясни, че БСП подкрепя мотивите на президента.

„Този законопроект взриви социалния мир в държавата. Да ограничите правото на пенсия на българските граждани. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре за ГЕРБ", коментира Стойнев.

От „Атака“ също бяха категорични, че не приемат вдигането на пенсионната възраст.

„Не си въобразяваме, че управляващите от ГЕРБ не са се подготвили да преодолеят ветото с помощта на наемници, които са щедро напазарувани“, обясни Павел Шопов.

Според него, промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. „Те сега го отнасят", допълни още Шопов.

Едно от предложенията, на които Георги Първанов наложи вето, е възрастта за пенсиониране да бъде вдигана с по четири месеца от догодина. Това според държавния глава не отчита демографските процеси, здравословното състояние и продължителността на живота на българите. Първанов не се съгласи и с по-дългия срок, който ще се отчита при изчисляването на обезщетенията за болнични, майчинство и безработица. Задържането на актуализацията на пенсиите също е сред мотивите за ветото.

Така жените ще могат да се пенсионират след навършване на 60 години и 4 месеца, а мъжете след като навършат 63 години и 4 месеца.

По-малко от седмица, след като парламентът прие промените в Бюджета на Държавното обществено осигуряване, държавният глава върна закона обратно с аргумента, че той предизвика бурни дебати и остро обществено противопоставяне.

Спорните текстове за пенсионната реформа чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година бяха приети на 8 декември след повече от петчасови дебати, взаимни обвинения и процедурни хватки.

Тогава за промените гласуваха единствено от ГЕРБ - 78 депутати, както и четирима независими. Всички останали партии не подкрепиха пенсионната реформа. БСП повториха, че ще атакуват промените пред Конституционния съд. Дни по-късно, на 11 декември, президентът Георги Първанов подписа указ, с който върна за ново обсъждане в парламента закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА