Last news in Fakti

27 Декември, 2011 12:13 1 062 1

Президентът готви ново вето

  • първанов-
  • вето-
  • тристранка

Атакува промените в Кодекса на труда относно критериите за представителност на работодателските организации

Президентът най-вероятно ще наложи вето на параграфа в Кодекса на труда, касаещ критериите за представителност на работодателските организации. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов след срещата на представители на бизнес организации с президента Георги Първанов.

Управляващото мнозинство изключи Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане” (БСЧП) от Националния съвет за тристранно сътрудничество. С приемането на промените в Кодекса на труда по параграф 3 за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, обединяваща браншови или отраслови структури, в които са наети на трудов договор не по-малко от 100 000 лица.

Тя би трябвало да има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, с не по-малко от 5 на сто от осигурените лица или 10 членове във всяка икономическа дейност. Друго изискване е да има повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган, като да не извършва дейност, изрично възложена само на нея със закон.

„Констатирахме несъответствие между промените в Кодекса на труда, приети от Народното събрание, и Конституцията, както и международни конвенции. Обърнахме се към президентската институцията, за да бъдат преразгледани тези промени“, заяви Симеонов.

По думите  му такава практика в ЕС не съществува. „Това е уникално за нашата страна. Получиха се редица писма от различни международни организации, че критериите, приети от НС не съответстват на международната практика“, каза Симеонов.

Считаме, че трябва в този момент, в който са затруднени всички страни, те разширяват социалния диалог, а в България има сериозни трудности в диалога. В тристранния съвет се чуват само една работодателска организация, посочи председателят на БТПП.

„Надяваме се, че президентското вето ще има дублет. Промените бяха претупани. Надявам се дискусията да бъде по-задълбочена по толкова сериозни теми“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вицето

    0 0 Отговор
    Сбогом Гоце,здравей плевня.