Last news in Fakti

16 Декември, 2011 15:17 1 133 0

Българите в Молдова - съвременни възрожденци

  • молдова-
  • българи-
  • мвнр
Българите в Молдова - съвременни възрожденци - 1
Снимка: БГНЕС

България ви подкрепя, защото вие сте запазили най-истинското отношение към родината. Вие сте съвременните възрожденци. Това заяви външният министър  Николай Младенов по време на среща с българската общност в Молдова в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”. Той подчерта, че България подкрепя европейската перспектива пред Молдова и отправи призив към българите да бъдат активни и да помагат в реализирането на тази историческа за страната задача.
 
На срещата присъства и външният министър на Молдова Юрие Лянка, който подчерта,  че отношенията с българското малцинство трябва да се превърнат в пример и модел и за отношенията с останалите малцинства в страната, съобщават от МвнР.
 
Посещението на Министър Младенов продължава със среща с ръководството на район Тараклия и българското училище.
 
През 1995 г., с правителствено решение, към Тараклийски район са присъединени редица селища с компактно българско население, което го превръща в български национално-културен център. Създаването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”, открит на 1 октомври 2004 г., допринася значително за оформянето на района като културно и образователно център средище на българите в Молдова. Това е първият университет сред българските общности извън пределите на България, като към момента в него се обучават над 290 студенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА