20 Декември, 2011 10:49 748 0

Организираната престъпност инвестира в киберпрестъпността

  • киберпрестъпност

Италиански и френски експерти ще обучават българските си колеги

Организираната престъпност инвестира в киберпрестъпността - 1
Снимка: БГНЕС

Организираната престъпност все по-активно работи в киберпространството, с което да нарушава човешките права и да извършва престъпления. По думите му в момента в световен мащаб потребителите са над 2 милиарда и всеки един се възползва от възможностите да обменя информация, да прави бизнес, да осъществява социална комуникация. Това пространство обаче е все по-предпочитано от престъпността за извършване на различни престъпления.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който даде официалното начало на проекта „Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността”, по програма „Превенция и борба с престъпността” на ЕС. По проекта ще бъдат проведени семинари на територията на цялата страна и ще бъдат обучени 80 служители.

Със средствата по проекта в размер на 100 000 евро ще бъде разработена българска национална платформа в борбата с престъпността. Ще работим с италианските и европейски партньори, които имат разработени добри национални платформи, каза министърът.

Проектът е насочен към ограничаване размера на престъпленията, извършвани чрез интернет, по пътя на подобряване на българската националната платформа за тяхното противодействие. Бенефициент е Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” – МВР, а партньорски организации са Пощенска и комуникационна полиция - Италия и Централна дирекция на съдебната полиция – Франция, в частност Централна служба за борба с технологичните и информационни престъпления и комуникациите, както и Международна академия за обучение по киберразследвания.

Италианският посланик Н. Пр. Стефано Бенацо каза, че в Италия съществува полиция на пощите и комуникацията повече от 20 години и обмяната на опит може да бъде повече от полезна. „Нашата задача е гигантска. В държавите, в които съм работил – Русия, Германия и САЩ информационната дейност беше привилегия на властите. Днес е обратното – престъпниците са тези, които имат цялата сила, парите в свои ръце. Решения като тези са единственото възможно. Смятайте това, което ние правим, за един скромен коледен подарък – по този начин даваме на нашите граждани един инструмент срещу тези, които се домогват до техните кредитни карти, правят трафик на хора“, каза посланикът по повод проекта.

Себастиен Морас, аташе по вътрешната сигурност на Посолството на Франция в България каза, че французите са много заинтересувани от този проект, който се дължи на динамичността на служителите на ГДБОП. „Организираната престъпност инвестира в киберпрестъпността. Това вече не е въпрос на аматьори или въпрос на игра, а един много ползотворен бизнес, средство, което се използва от терористичните мрежи, които имат за цел да дестабилизират обществото. Ние сме абсолютно убедени, че полицията трябва да се организира на европейско ниво и да функционира на това ниво много повече“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА